Besluit over opvang vluchtelingen in Roosendaal tijdelijk uitgesteld

Foto: redactie

Het college van burgemeester en wethouders stelt de vraag aan de Roosendaalse gemeenteraad om  een besluit te nemen over de opvang van vluchtelingen tijdelijk uit.

Hierbij speelt mee dat de  formerende partijen het migratiebeleid willen aanscherpen, terwijl helemaal nog niet duidelijk is hoe  dat gaat uit pakken. Tegen de achtergrond van deze nieuwe realiteit wordt daarom de besluitvorming  over de opvang van vluchtelingen binnen de gemeente Roosendaal tot een later moment uitgesteld.  Daarbij blijft de voorgenomen locatie bij Heerle vooralsnog voor het college in stand.  

Verantwoordelijkheid  

Het college van burgemeester en wethouders stelt eensgezind “We zien en horen momenteel dat men op  landelijk niveau het asielbeleid wil aanscherpen. Ook staan er bij de formerende regeringspartijen  internationale verdragen en Europese afspraken ter discussie. Wij verwachten dat de invloed hiervan op het  aantal asielzoekers dat zich in Nederland meldt beperkt zal zijn. Zeker op de korte termijn. De nood is nog  steeds hoog en de acute problematiek voor de aanmeldcentra in Ter Apel en Budel speelt nog steeds. Ook  zijn er nog steeds te weinig opvanglocaties in het land. Als college van de gemeente Roosendaal willen én  blijven we onze verantwoordelijkheid houden naar zowel onze inwoners, als naar vluchtelingen, als naar  andere gemeenten waar de druk op de opvang van vluchtelingen momenteel erg hoog is.”  

Zorgvuldig  

Het voorgaande betekent niet dat de voorgenomen plannen voor een opvanglocatie voor vluchtelingen nabij  Heerle van tafel zijn: “We begrijpen de zorgen en vragen van de omwonenden. Tegelijkertijd vinden we ook  dat we vluchtelingen een menswaardige plek moeten bieden. We werken daarom zorgvuldig verder aan de  participatie, de bestuursovereenkomst met het COA. en ook aan de omgevingsvergunning zodat in de  (nabije) toekomst een onderbouwd definitief besluit genomen kan worden.” 

Meer tijd en een zorgvuldig proces  

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt komt er van uitstel geen afstel. De definitieve  besluitvorming over opvang van vluchtelingen wordt alleen uitgesteld tot er meer duidelijkheid is over de  landelijke ontwikkelingen met betrekking tot migratie- en asielbeleid. Dit geeft ook extra mogelijkheden voor  tot communicatie en participatie met de inwoners van Heerle. Op de achtergrond blijven we werken aan een  bestuursakkoord met het COA en aan een omgevingsvergunning voor de opvang van maximaal 300  vluchtelingen voor de duur van vier jaar op het perceel ten zuiden van Heerle dat ingeklemd wordt door de  Bergsebaan en de A58.  

Daarnaast wil het college van burgemeester en wethouders de indieners van zogenaamde WOO-verzoeken  (waaronder de werkgroep “Laat Heerle met Rust”) de gelegenheid geven om de uitkomsten van deze  verzoeken zorgvuldig te kunnen bestuderen. Onlangs heeft het COA namelijk de indieners geïnformeerd dat  gezien de vele landelijke WOO-verzoeken er sprake is van een achterstand van de behandeling van WOO verzoeken door het COA.  

Oorspronkelijk was een inspraakbijeenkomst met de gemeenteraad gepland op 5 juni a.s. over onder andere  de opvanglocatie. Op 12 juni stond het onderwerp op de agenda van de Commissievergadering en vervolgens op 20 juni ter besluitvorming voor de gemeenteraad. Door dit onderwerp tijdelijk uit te stellen  vervallen deze data. Het is in dit stadium nog niet duidelijk wanneer het onderwerp wel formeel besproken  gaat worden. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen