Bocht bij knooppunt de Stok gevaarlijkste bocht van Nederland

Knooppunt De Stok
Knooppunt De Stok
Foto: Michiel1972 cc by-sa-3.0

In de bocht van de A58 bij knooppunt De Stok hebben vorig jaar 55 ongelukken plaatsgevonden. Daarmee is dit de gevaarlijkste bocht van Nederland.

Dat stelt Stichting Incident Management (IMN), een samenwerkingsverband van alarmcentrales die zich bezighouden met berging van personenvoertuigen.

IMN heeft een ranglijst opgesteld met de gevaarlijkste wegen in 2015. De bocht achter Rosada staat op nummer één. Met 52 ongevallen komt de A20 bij het Kleinpolderplein in Rotterdam op de tweede plaats.

Slecht wegdek

De verantwoordelijke berger in Roosendaal is Autoberging Kerstens. Directeur Arthur Kerstens zegt in een interview met Omroep Brabant dat het slechte wegdek de grootste boosdoener is. Het wegdek in deze scherpe bocht slijt relatief sneller waardoor het wegdek eerder glad wordt.

Daarnaast zouden hoge bomen in de middenberm ervoor zorgen dat het wegdek weinig zonlicht krijgt, waardoor het langer nat blijft.

Niet levensgevaarlijk

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het onderhoud van de rijkswegen. Woordvoerder Nancy Thijssen reageert: “Wij herkennen ons niet helemaal in de opmerking van de berger over het ontbreken van voldoende zonlicht, waardoor het wegdek vochtig en donker blijft.”

De gegevens van de berger noemt ze ‘niet ondenkbaar’, al krijgt Rijkswaterstaat de officiële cijfers pas in april binnen. “De betreffende bocht staat bij ons ook bekend als locatie waar relatief veel incidenten plaatsvinden. Het gaat vrijwel altijd om blikschade – materiële schade zonder letsel – als gevolg van het uit de bocht vliegen.” Thijssen benadrukt: “De bocht is in die zin niet levensgevaarlijk.”

foto: Rijkswaterstaat
De bocht wordt al vóór het viaduct aangegeven, foto: Rijkswaterstaat

Maatregelen

Rijkwaterstaat laat aan roosendaal.nieuws.nl weten dat het asfalt in december is vervangen. “Als er een relatie is tussen de stroefheid van het asfalt en het aantal incidenten, dan kunnen we in 2016 een daling verwachten.”

De woordvoerder van Rijkswaterstaat maakt verder duidelijk dat ze automobilisten op verschillende manieren waarschuwen voor de bocht. “Het is belangrijk dat mensen hier hun snelheid aanpassen.” De maximumsnelheid is op dit stuk 70 km/h.

Extra fluorescerende pijlen die de bocht markeren, foto: Rijkswaterstaat
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen