Nationale Inbraakpreventie Weken: dieven dol op open ramen en deuren

13 mei 2015, 14:21 112
150513 inbraakpreventie cartoon ccv
Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
De Nationale Inbraakpreventie Weken (tot 31 mei) hebben als doel mensen bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. Geen overbodige luxe, want we laten ramen en deuren maar al te gemakkelijk open. Weet je dat een snelle dief aan een halve minuut genoeg heeft?
Onze fiets en auto doen we altijd op slot, zelfs als we maar even weg zijn. Waarom doen we dat dan niet met ons huis, schuur en garage? Door simpelweg het keukenraampje dicht te doen en de voordeur op slot te draaien, ben je letterlijk in een handomdraai een dief te slim af.
In 40% van de inbraken, inbraakpogingen en insluipingen is er gewoon iemand thuis als het gebeurt. Voor woninginbraak zijn de herfst en winter het meeste geliefd onder inbrekers. In de lente en zomer gaat het vaak om insluiping, en meestal overdag.

30 seconden

Staat er een raam of deur open, dan hoeft de dief niets te forceren; hij wandelt zo naar binnen terwijl jij achterin de tuin ligt te zonnen of even in de garage bezig bent. Of terwijl je even de hond uitlaat, een boodschap doet of de kinderen van school haalt. Want wat kan er nu helemaal gebeuren in die paar minuten?
Genoeg, weet Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. “Een insluiping waarbij een telefoon, tablet of laptop uit je huis wordt weggegrist, is in een halve minuut gebeurd.”

Roosendaal

Iedere dag wordt er in Nederland ruim tweehonderd keer ingebroken in een woning. Eind 2014 stond de teller op 71.000. Dat is een forse daling ten opzichte van 2013, maar het schadebedrag per inbraak neemt toe.
Insluipers zijn dol op alles wat duur, draagbaar en digitaal is. Ook portemonnees, handtassen en sleutels zijn nog steeds populair.
In de gemeente Roosendaal werden in 2014 259 woninginbraken en insluipingen gemeld. De politie ontving 118 aangiftes van diefstal en/of inbraak in garage(box), schuur en tuinhuis. Tellen we die cijfers op, dan komen we uit op 377 aangiftes per jaar: dat is dus méér dan één per dag.

Sluit ramen en deuren

Voor dieven komt er een 'goede tijd' aan. “We zetten alles lekker open, zitten meer in de tuin en dat vergroot het risico op insluiping”, stelt Tieman. “En soms maken we het insluipers ook wel heel gemakkelijk. De achterdeur die niet is afgesloten of ramen die wagenwijd openstaan, terwijl er duidelijk niemand thuis is." Ook deuren van schuurtjes en garages sluiten we niet altijd af.
Het motto: sluit je huis af, net zoals je dat met je auto doet. Let ook op de ramen op de eerste verdieping. Met een ladder uit het schuurtje of het schuurtje van de buren of via een vuilcontainer weten insluipers in luttele seconden zo’n raam te bereiken.

Nasleep

Een handtas of portemonnee op tafel is zo verdwenen. De nasleep kost veel meer tijd. Pasjes blokkeren, de verzekering op de hoogte stellen. "Maar," waarschuwt Tieman, "niet alle verzekeringen dekken de schade als er geen sprake is van braaksporen. En bij een insluiping in een schuur wordt de schade meestal helemaal niet gedekt."
Daarnaast is het natuurlijk een eng idee dat iemand in je woning is geweest. Bij veel gedupeerden duurt het lang voordat ze zich in hun eigen huis weer veilig voelen.

Voorzorgsmaatregelen

Diefstal kunt je nooit helemáál voorkomen. Maar volgens Tieman kunnen bewoners zelf wel veel doen om insluiping te voorkomen. “Zorg in eerste plaats dat waardevolle spullen uit het zicht liggen zodat je woonkamer geen etalage is. "
Misschien heel kinderachtig maar wel effectief: als je van jezelf weet dat je vaak vergeet om de ramen en deuren te sluiten, plak dan op de binnenkant van de voordeur een briefje met RAMEN EN DEUREN DICHT!
Verder kan het plaatsen van barrièrestangen uitkomst bieden. Zo'n stang voor een raam houdt ongenode bezoekers buiten, want hij is van buitenaf goed zichtbaar: een inbreker probeert het dan niet eens. De meeste barrièrestangen zijn uitschuifbaar en passen dus altijd.

Buurtpreventie

Tot slot het belang van buurtpreventie. Je zou met de buren kunnen afspreken dat je elkaar attendeert als iemand in de straat zijn raam of deur open heeft laten staan.
Ook Buurtpreventieteams zijn alert op insluipingsgevaar en zullen dus zoveel mogelijk mensen aanspreken op ramen en deuren die niet zijn afgesloten. Maar de belangrijkste factor bij inbraakpreventie is en blijft jouw eigen oplettendheid.

Lees ook: