112

Roosendaler met stroomstoot-iPhone gearresteerd

Foto: Martin Abegglen / Flickr cc by-sa-2.0

Eerst ontkende de Roosendaler nog dat hij een taser bij zich had in de hoop dat de agent de iPhone zou aanzien voor een gewone telefoon.

Bij een bar op de Havermarkt in Breda stond een agent te praten met een portier. Er liepen twee mannen voorbij. Ineens klonk er een knetterend geluid.

De agent herkende direct het geluid van een taser. Hij ging op de twee mannen af en sprak ze aan. Een stroomstootwapen? Zij? De agent fouilleerde het tweetal en vond een iPhone die te licht was voor een gewone telefoon. Het bleek een taser te zijn.

Taser

Een taser kun je zien als een krachtig soort elektrische vliegenmepper. Arrestatieteams zetten het wapen soms in om een agressieve verdachte uit te schakelen. De stroomstoot verlamt de spieren tijdelijk. In een aantal landen is een taser legaal, maar in Nederland is het stroomstootwapen verboden voor burgers.

Yellow Jacket

Het iPhone-hoesje met ingebouwde taser is ontwikkeld door Seth Froom. Deze voormalig Amerikaanse soldaat werd hij een keer onder bedreiging van een vuurwapen beroofd. Het enige wat hij binnen handbereik had, was zijn mobiele telefoon. Dat bracht hem op het idee van de zogeheten Yellow Jacket.

Uit het ‘hoesje’ komt een stroomstoot van 650.000 volt, genoeg om een volwassen man binnen vijf seconden op z’n knieën te krijgen. Overigens zijn er ook hoesjes op de markt met ingebouwde pepperspray, uitklapmes of in de vorm van een boksbeugel.

Wapenwet

De 20-jarige man is meegenomen naar het bureau. Daar is proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de Wapenwet. Zijn ‘gadget’ is de Roosendaler kwijt.

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen