112

Noodplan voor tijdelijke brandweerkazerne Wouw

Foto: Danny van den Aarsen

De gemeente Roosendaal werkt aan een noodplan voor de brandweerzorg van Wouw en omgeving. Mocht het niet lukken om vóór 1 juli 2025 een definitieve nieuwe brandweerkazerne klaar te hebben in Wouw, dan wordt er -ter overbrugging- een tijdelijke noodkazerne voor het Wouwse brandweerkorps gebouwd. 

De huidige brandweerkazerne in Wouw staat aan de Donkenweg en is verouderd. Deze kazerne moet gemoderniseerd worden, maar ook verplaatst. De eigenaar van het pand wil namelijk vanaf 1 juli 2025 zijn pand weer zelf in gebruik nemen. Dit komt overigens niet onverwacht en is al geruime tijd bekend bij de gemeente Roosendaal. 

Raad van State
Om die reden zijn er plannen zijn ontwikkeld voor een geheel nieuwe brandweerkazerne in Wouw en ook op een nieuwe locatie, namelijk op de Hoogt. Tegen de komst van een nieuwe brandweerkazerne op de Hoogt loopt een bezwarenprocedure bij de Raad van State. Echter de Raad van State heeft momenteel te maken met oplopende wachttijden. Het is nog maar de vraag of het de Raad van State lukt om op tijd met een uitspraak te komen. De mogelijkheid bestaat dus dat op 1 juli 2025 de nieuwe kazerne nog niet klaar is, terwijl op die datum de voormalige plek aan de Donkenweg in gebruik genomen wordt door de eigenaar.  

Noodplan

Burgemeester Han van Midden zegt: “We zijn al een paar jaar bezig om een nieuwe brandweerkazerne in Wouw te realiseren. Het dossier kent een aantal onverwachte tegenslagen. Om de brandweerzorg voor Wouw en omgeving te garanderen werken we nu aan een noodplan. Als het niet lukt om op tijd het nieuwe onderkomen voor de brandweer klaar te hebben, zal er een tijdelijke brandweerkazerne moeten komen. Uiteraard doen we dat alleen als dat echt noodzakelijk is. Want dat is echt doodzonde van de extra kosten die daar bij komen kijken.” 

Procedure noodkazerne in gang geet

Met de bereidwillige medewerking van de firma van der Veldt kan er mogelijk een tijdelijke noodkazerne gerealiseerd worden aan de Plantagebaan in Wouw. Vanwege het noodscenario worden momenteel voor de mogelijke bouw van een tijdelijke noodkazerne de benodigde vergunningen opgesteld en aangevraagd. Afhankelijk van de situatie starten dan -indien noodzakelijk- begin volgend jaar de werkzaamheden voor deze noodkazerne. Wellicht is er dan ook meer inzicht over het verloop van de procedure bij de Raad van State. Burgemeester Han van Midden heeft recent de gemeenteraad en het Wouwse brandweerkorps persoonlijk op de hoogte gebracht van deze ontwikkelingen. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen