Een onderzoek naar mensenhandel in de eenheid Zeeland-West-Brabant heeft dinsdag geleid tot de aanhouding van vijf mannen. Ze worden verdacht van het feit dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen en dan met name Belgische vrouwen, seksueel uitgebuit hebben.
In Roosendaal en omgeving is sprake van een toenemend probleem op het gebied van flakka en haar gebruikers. Door onder andere gemeenten, verslavingszorg, Openbaar Ministerie en politie wordt al veel gedaan om dit probleem aan te pakken. Vaak worden kwetsbare vrouwen afhankelijk gemaakt van flakka, of zijn dat al, en worden vervolgens gedwongen om seksuele handelingen te verrichten. De wijkagent, het veiligheidshuis en zorginstellingen kregen signalen binnen dat er inderdaad sprake zou zijn van mensenhandel en dat meerdere vrouwen op deze manier seksueel uitgebuit zouden worden.
Het team Mensenhandel, onderdeel van de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) startte een onderzoek naar deze vorm van uitbuiting. Daarbij werd de hulp gezocht van andere afdelingen van dezelfde eenheid en de Belgische politie. Dat onderzoek heeft ertoe geleid dat er dinsdag 1 juli 2025 vier mannen zijn aangehouden uit Roosendaal en een man Bergen op Zoom in de leeftijd tussen 30 en 60 jaar oud. De mannen zitten allen nog vast en een aantal van hen worden deze week nog voor de Rechter-Commissaris. Waar nodig zullen de gemeenten worden ingelicht zodat ook zij eventueel maatregelen kunnen treffen.
Er zijn ook enkele vrouwen aangetroffen waarvan het vermoeden bestaat dat ze slachtoffer zijn van mensenhandel. De vrouwen worden in contact gebracht met hulpverlenende instanties.
De onderzoeksleider: “We troffen de vrouwen aan in erbarmelijke omstandigheden. Deze vorm van criminaliteit is niet alleen strafbaar maar zorgt er ook voor dat de slachtoffers hun eigenwaarde verliezen en in een totaal afhankelijke positie komen. Het is moeilijk om daar zelfstandig weer uit te komen. We hopen dat dit via de juiste hulpverlening mogelijk is.”
We spreken van uitbuiting als iemand wordt gedwongen om bepaalde dingen te doen waar anderen voordeel uit halen. Er zijn verschillende manieren hoe iemand gedwongen kan worden, bijvoorbeeld door geweld, bedreiging of als er van iemand misbruik wordt gemaakt. Mensenhandel komt voor in verschillende vormen.