petitie vraag5meivrij

Foto: Logo vraag5meivrij

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, maar niet iedereen heeft vrij, ook niet in een lustrumjaar zoals 2015. Bevrijdingsfestivals Nederland wil daar verandering in brengen met de petitie vraag5meivrij.nl.

Op 5 mei 2015 vieren we 70 jaar bevrijding. Toch is niet iedereen die dag vrij. De regering heeft bepaald dat werknemers en werkgevers zelf een regeling moeten treffen. Kortom, of je vrij bent, hangt af van je cao of arbeidsovereenkomst.

Verschillen tussen cao’s

  • In de meeste cao’s staat dat werknemers om de 5 jaar vrij, dus in lustrumjaren zoals 2015 en 2020.
  • Ambtenaren hebben wél elk jaar vrij op bevrijdingsdag.
  • Onder andere in de metaalbewerking is 5 mei ook in een lustrumjaar geen vrije dag.
  • Volgens de Winkeltijdenwet is 5 mei een gewone dag. Winkels mogen gewoon open zijn, en winkelpersoneel heeft niet automatisch vrij.

Hier vind je voor alle cao’s wat er geregeld is voor 5 mei.

Petitie

Bevrijdingsfestivals Nederland komt nu met een petitie. “We willen dat iedereen op die dag (de) vrijheid kan vieren, omdat het misschien wel het belangrijkste is dat we hebben. Wij werken aan een Nationale vrije dag, vol inhoud. Laat werkgevers en overheid weten dat jij 5 mei een vrije dag waard vindt.”

5 mei is een van de belangrijkste dagen in het jaar.

De petitie vraagt alle werknemers en werkgevers samen te werken aan 5 mei als jaarlijkse Nationale vrije dag.

Wat vind jij?

Als je het eens bent met de stelling van Bevrijdingsfestivals Nederland , kun je hier de petitie tekenen, vraag5meivrij.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen