Dierenbescherming met 'Kat zoekt Buitenkans' op jacht naar nieuwe baasjes

05 mei 2015, 22:20 in actie
150505 help zwerfkatten e1430856671285
In Roosendaal en omgeving lopen veel zwerfkatten rond. Het project 'Kat zoekt Buitenkans' zoekt baasjes voor ex-zwerfkatten.
Kijk, dit is Zion. Een kater van ruim drie jaar die een keer is komen aanlopen bij het asiel. Een schuw beestje dat vol wantrouwen om zich heen keek, maar waarmee het langzaamaan beter en beter gaat. Alleen kon hij zo slecht tegen de drukte in het asiel dat hij vanwege asielstress op een tijdelijk opvangadres bij particulieren zit.
Een andere Buitenkans-kat is Oprah. Een kleintje van misschien een halfjaar oud. Ook al heeft ze tot nu toe buiten geleefd, ze is nieuwsgierig naar mensen. Maar ze is een 'twijfelaar' die wel even de kat uit de boom wil kijken.

Wildgroei tegengaan

De meeste katten uit het project zijn ex-zwerfkatten uit de regio. Om wildgroei van zwerfkatten tegen te gaan, vangt de Dierenbescherming de dieren om ze onvruchtbaar te maken.
Soms ook zijn het beestjes die meegenomen zijn na een melding van verwaarlozing. Zo trof de Dierenbescherming onlangs nog dertig katten aan in een volledig vervuild huis. In zo'n geval zit er maar één ding op: de dieren meenemen.
Download de brochure ' Help, zwerfkatten
' over de situatie in de regio en het beleid van de Dierenbescherming.

Veel vrijheid gewend

Je snapt dat de meeste Buitenkans-katten geen huiskatten zijn en ook nooit (volledig) tamme katten zullen worden. Ze zijn veel vrijheid gewend en een Buitenkans-kat heeft een thuis nodig waar hij opnieuw veel vrijheid krijgt.
Een Buitenkans-kat komt beter tot z'n recht op bijvoorbeeld een boerderij of een manege. Ze kunnen er hun nieuwe baas zelfs een dienst bewijzen door op muizen te jagen en ander katten-bezoek op een afstand te houden.

Waaruit bestaan een buitenkans?

Ook al zijn ze wat moeilijker te socialiseren, Buitenkans-katten verdienen evengoed een fijn thuis. De dieren zijn niet veeleisend. Wat ze nodig hebben:
  • een oplettend oog
  • eten en drinken
  • een beschutte plek om bij slecht weer te kunnen schuilen
Ben jij in het bezit van een redelijk stuk grond, heb je veel geduld en bovendien de mogelijkheid om voor een kat te zorgen? Misschien is een Buitenkans-kat van de Dierenbescherming dan iets voor jou.

Actueel aanbod

Op de site van de Dierenbescherming West- en Midden-Brabant staat het actuele aanbod
van Buitenkans-katten. Je vindt een korte beschrijving over hun verleden, hun huidige woonplaats en andere kenmerken.
Staat er geen kat bij die bij je past? Geef je dan toch alvast op. Als er nieuwe katten binnenkomen, kijkt de zwerfkattenwerkgroep of er een goede match te maken valt.
Geef je contactgegevens door via 06-43873400 (van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren), of stuur een e-mail .

Hoe weet ik of een kat bij mij past?

Elke kat is uniek, geen enkele woonsituatie is hetzelfde. En tja, ook jij bent enig in je soort. Kijk hieronder wat voor soort ex-zwerfkat bij je past. De Dierenbescherming onderscheidt drie typen katten:
  • te socialiseren zodra ze je vertrouwen
  • de twijfelaar die wel wil maar (nog) niet durft
  • het schuwe type dat afstand houdt en zich het prettigst voelt in de schemering
Maar wees gerust, de experts van de Dierenbescherming staan voor je klaar om je te adviseren over een Buitenkans voor jou en de kat.