In gesprek met Karin Henkelman – inzamelpunt doppenactie KNGF

Foto: Delano Ooijen

Vorige week, op de Dag van de Geleidehond, gingen we in op de doppenactie van KNGF Geleidehonden. Daarin kondigden we al een interview aan met vrijwilligster Karin Henkelman die een doppen-inzamelpunt beheert. Op de foto zie je Karin met haar moeder Marian en geleidehond Odiel.

Marian, de moeder van Karin, is al jaren afhankelijk van een geleidehond. Of liever gezegd: zij heeft dankzij een geleidehond een grote mate van ónafhankelijkheid. Dat verklaart de betrokkenheid en het enthousiasme van de 25-jarige vrijwilligster.

Karins verhaal

“In juni 2012 heb ik de oude geleidehond van mijn moeder geadopteerd toen die met pensioen ging. Quizzy heeft maar iets meer dan twee jaar van haar verdiende oude dag kunnen genieten. Eind vorig jaar hebben we haar moeten laten inslapen.”

“Zonder hond voelde het heel stil en leeg aan. Een puppy opvoeden voor KNGF kan ik helaas niet, want dat is niet te combineren met mijn fulltime baan in het basisonderwijs. Maar een hond adopteren en een onbezorgde oude dag bezorgen, dát zag ik wel zitten. Maar KNGF heeft veel minder ‘pensioen-adresjes’ nodig dan vroeger: tegenwoordig gaan veel geleidehonden aan de slag als als buddyhond, assistentiehond of autismegeleidehond als ze uitvallen voor geleidewerk.”

Toen heb ik zelf een puberpup aangeschaft. Gewoon als huisdier, omdat ik nu eenmaal een hondenmens ben. Soms heb ik een logeetje via KNGF als een puppypleeggezin of iemand met een geleidehond een oppasadres nodig heeft. Ik ben immers bekend met de manieren van opvoeden van KNGF en ben dus direct inzetbaar.”

Iedere dag zie ik hoe onafhankelijk mijn moeder is.

“Mijn moeder maakt sinds 1998 gebruik van een geleidehond. Haar zicht is door een oogziekte snel achteruit gegaan en kon ze niet meer zelfstandig over straat. Inmiddels heeft zij haar derde geleidehond: Odiel. Ze kan overal naartoe. Lopend, met het openbaar vervoer of met mij of anderen samen.”

Karin en de doppenactie

“Toen ik hoorde van de doppenactie van KNGF ben ik gaan nadenken of dit iets is voor mij. Omdat ik weet hoe duur geleidehonden zijn, was ik snel om. Ik heb gelukkig ruimte in mijn garage voor tien vuilniszakken. Heb ik er tien, dan worden ze opgehaald door een andere vrijwilliger.”

“Mensen treffen bij mij op de oprit een bak aan (een mini-kliko van de Xenos) waar ze de doppen in mogen doen. Iedere dag vind ik doppen in de bak, dus het werkt. Verder heb ik supermarkten gevraagd of ze een flyer op de flessenautomaat willen hangen. Ik begin er niet aan daar bakken neer te zetten, want dan moet je ze ook ophalen. Joh, waar moet ik de tijd vandaan halen?”

Iedere dag vind ik doppen in de bak.

“De doppenactie brengt mensen in beweging, en dat is zo leuk om te zien. Op scholen waar ik heb gewerkt (ik werk op invalbasis) zijn collega’s begonnen met sparen. En natuurlijk heb ik in de klas ook een bak staan. En fanatiek dat de kinderen zijn; dat gaat superhard! En ook door oproepjes in de krant, mijn Facebook-pagina en gewoon, door mond-tot-mondreclame, weten steeds meer mensen mij te vinden.”

“Ik ben nu een paar maanden bezig en heb bijna tien volle vuilniszakken. Maar daar houdt het niet op hoor, want we gaan gewoon door!”

Doppen
roosendaal.nieuws.nl spaart mee

Weetjes

  • Het recyclebedrijf doneert 22 cent per kilo aan KNGF.
  • In een vuilniszak zit ongeveer 7 kilo.
  • Voor een geleidehond is ongeveer 30.000 euro nodig.

Genoeg reden om mee te gaan sparen!

Ook inzamelpunt worden?

Max van Steijn van KNGF Geleidehonden laat weten dat extra inzamelpunten, bijvoorbeeld ook in een van de dorpen, een mooie aanvulling zouden zijn. Veel mensen lopen warm voor de actie, maar ze moeten liefst ergens in de buurt hun gespaarde doppen kunnen inleveren.

Sorteren en klaarmaken voor recycling gebeurt in de verwerkingsfabrieken waar KNGF de doppen inlevert. Dat hoef je als inzamelpunt dus niet te doen. Aan spaarders wordt gevraagd de doppen schoon en droog aan te leveren, dus als het goed is, gaan de zakken met doppen niet stinken.

Plek voor 10 tot 15 vuilniszakken?

Iedereen die plek heeft voor 10 tot 15 vuilniszakken met doppen, komt in aanmerking. Heb je genoeg volle zakken, dan komt KNGF ze ophalen. Dus heb je plek in de schuur of zolder of op een ongebruikte kamer? Meld je dan aan via [email protected].

Je naam en e-mailadres komt op de website van de KNGF te staan, zodat mensen je kunnen mailen om af te stemmen wanneer ze de doppen kunnen brengen. Of je bijvoorbeeld net als Karin je adres bekendmaakt via Facebook, mag je zelf weten.

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen