Kapsones op Dag van de Duurzaamheid

MEC Roosendaal
MEC Roosendaal
Foto: Marleen de Kanter

Het Milieu Educatief Centrum Roosendaal (MEC) organiseert vandaag en morgen samen met Transition Town en IVN een aantal activiteiten in het kader van de landelijke Dag van de Duurzaamheid.

Op de zevende editie van de Dag van de Duurzaamheid toont iedereen zich van z’n groenste kant: bedrijven, burgers, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties laten zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend.

Voorleesactie

Vandaag vindt onder andere een Voorleesactie plaats op honderden basisscholen. In Roosendaal doet basisschool De Appel mee en het MEC. Daar hebben vanmorgen ruim 200 kinderen van de basisscholen Saffier, Ziezo en Zilverlinde geluisterd naar wethouder Toine Theunis, Hans van Nassau, Attie Gulden en Marleen de Kanter.

“Het is leuk dat de scholen zo enthousiast zijn,” meent MEC-coördinator Maggy van den Aker. Het voorgelezen verhaal Kapsones is speciaal voor deze dag geschreven door prinses Laurentien en Jan Terlouw.

Van den Aker: “Het idee dat het verhaal vanmorgen op zoveel plekken voorgelezen is, vind ik echt bijzonder, en Kapsones geeft een inzichtelijk voorbeeld van duurzaamheid, verpakt in een aansprekend verhaal.”

Het verschil op lange termijn

Is duurzaamheid eigenlijk geen grote-mensen-ding? Absoluut niet, vind Van den Aker. “Neem deze voorleesactie. Kinderen worden op een leuke, bij hun leeftijd passende manier geïnformeerd over duurzaamheid. Ik denk dat dit soort activiteiten echt het verschil kan maken op de lange termijn.”

Wat maakt dan precies het verschil? “Kennis. Als kinderen weten wat het gevolg is van een bepaalde keuze, kiezen ze misschien vaker voor duurzaam. Daarbij is het belangrijk dat ze het begrip duurzaamheid op verschillende manieren tegenkomen op school en thuis. Als kinderen zich bewuster worden van de impact van hun eigen handelen en de gevolgen ervan, wordt hun doen en laten duurzamer.”

Programma zaterdag

Morgen nemen Transition Town Roosendaal en IVN Roosendaal het stokje van het MEC over, al vinden ook de zaterdag-activiteiten plaats in het MEC.

De ochtend staat in het teken van afvalvermindering en hergebruik. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom voor een gratis workshop origami met papierresten waar ze sieraden en praktische gebruiksvoorwerpen van gaan maken.

  • De workshop begint om 10.00 en duurt tot ongeveer 11.30 uur. Je kunt kinderen opgeven via [email protected].

’s Middags is er voor oudere kinderen en volwassenen een workshop over voedselverspilling. Aan de hand van soms schokkende feiten over dit thema gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. Niemand is alwetend, maar misschien komen er leuke ideeën uit om dit probleem in Roosendaal aan te pakken.

  • De workshop duurt van 13.30 tot ongeveer 15.00 uur. Deelname is gratis. Graag vooraf aanmelden via [email protected].

De Dag van de Duurzaamheid in het kort.

  • Milieu Educatief Centrum Roosendaal (MEC), T-Huis Visdonk, Dennescheerderdreef 11
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen