Roosendaal schrijft mee aan record aantal brieven tegen onrecht

14 dec 2016, 11:01 in actie
img 0612
Amnesty Roosendaal
In Coffeecorner De Huiskamer en in het St. Elisabeth werd meegeschreven aan Amnesty’s Schrijfmarathon.
Op 10 december 2016 vond wereldwijd Amnesty’s Schrijfmarathon plaats. Van Argentinië tot Australië en van Zwitserland tot Zuid-Afrika werd geschreven tegen onrecht. In ons land werden op meer dan 450 plaatsen de deuren geopend voor iedereen die brieven wilde schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan: mensen die worden gediscrimineerd, gemarteld of ten onrechte gevangenzitten. Dat gebeurde in bibliotheken, in huiskamers, op woonboten, op kantoren en in kerken.
In Roosendaal werd op 10 december geschreven in Coffeecorner De Huiskamer van Roosendaal. Maar liefst 40 mensen schreven daar samen 244 brieven en 156 kaarten tegen onrecht. De Schrijfmarathon werd geopend door wethouder Corné van Poppel, ook hij schreef daarna 10 brieven.

Record aantal brieven

Nog lang niet alle brieven zijn geteld, maar de verwachting is dat dit jaar weer meer brieven geschreven zijn dan vorig jaar. De teller staat op dit moment op ruim 83 duizend. Vorig jaar werden iets meer dan 100 duizend brieven geschreven.

Scholieren klimmen massaal in de pen

Dat ook leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs de mensenrechten een warm hart toedragen, blijkt uit het enorme aantal brievenschrijvers op scholen. Al meer dan 32.000 leerlingen klommen in de pen. In Roosendaal zijn op het Zoomvliet- en het Kellebeekcollege brieven en kaarten geschreven en volgende week gaan nog twaalf klassen van het Norbertuscollege aan de slag.

‘Mensen die vrede willen verdienen geen gevangenis’

Een van de brievenschrijvers was Melik Keskin, die meedeed aan de actie in Den Haag. ‘Ilham Tohti is een vredesactivist in China. Ik heb voor hem geschreven omdat we in een tijd leven van heel veel conflicten. Mensen als Ilham Tohti die vrede promoten, verdienen alles behalve een gevangenis,’ Tohti werd tot levenslang veroordeeld nadat hij vreedzaam opkwam voor etnische minderheden in zijn land.