Bjorn coacht wandelend bij Natural Steps Coaching: “Natuur oordeelt niet”

Foto: Catching Lights

Wie worstelt met levensvragen, of door nare omstandigheden in de knoop zit, durft niet altijd om hulp te vragen. De drempel om naar een psycholoog te gaan is dan te hoog, over je problemen praten lijkt niet altijd te helpen. Dat moet anders kunnen, dacht Bjorn van Overveld een aantal jaar geleden. Hij begon zijn praktijk Natural Steps Coaching, waar hij mensen met verschillende problemen coacht door te praten, én wandelen.

Uit balans

“Mensen raken om diverse redenen uit balans, bijvoorbeeld omdat je een dierbare verliest, of je baan”, legt Bjorn uit. “Dat kunnen dingen zijn waarvoor je net niet naar een psycholoog gaat, maar wel naar een coach. Ik loop dan letterlijk met je mee.” Bjorn begon zijn praktijk toen hij zag dat er niet altijd goed naar mensen met problemen geluisterd werd: “Als je meer luistert naar de ander, en de juiste vragen stelt, dan komt er meer uit.” Bjorn meet zichzelf daarmee een rol als coach aan. Het verschil tussen een coach en een psycholoog is dat een coach geen diagnose stelt en geen behandeling geeft. Een coach loopt met jou mee op je pad en laat jou door vragen te stellen bij jouw eigen kracht en oplossingen komen.

Belemmerende overtuigingen wegnemen

Vaak raken mensen uit balans door situaties waar ze geen invloed op denken te hebben. Maar ze maken hun situatie er niet beter op door niet in zichzelf te geloven, ziet Bjorn: “Ieder mens heeft belemmerende overtuigingen, bijvoorbeeld dat je denkt niks waard te zijn. Dat is een grote reden waarom hun ontwikkeling vaak stagneert.” Hij is vastberaden daar iets aan te doen met zijn coachingsessies, die vooral bestaan uit wandelingen. “Ik ga coach mijn cliënten vaak wandelend in de bossen rondom Roosendaal, of ik kom naar ze toe. Een wandeling in de natuur is bewezen goed voor het verlagen van je bloeddruk, stressniveau en het leegmaken van je hoofd.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Catching Lights

Bos als metafoor

Wandelen in het bos kan als een metafoor werken: “De natuur oordeelt niet over je problemen. Je ervaart minder prikkels en krijgt ademruimte door de frisse lucht.” Toen hij in 2018 met Natural Steps Coaching begon, koos hij daarom bewust om niet alleen te praten, maar ook om te wandelen en belevingsgerichte werkvormen te gebruiken. “Ik heb zelf respect voor de natuur en wandelde altijd al veel.” Met de opmerking dat zijn werkvormen als natuurcoach zweverig zouden zijn kan hij niet zoveel: “Het is niet zo dat we bomen gaan knuffelen, al mag dat wel natuurlijk.”

Tussen vier muren

Naar buiten kunnen is belangrijk voor ieders welzijn. Omdat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is, probeert Bjorn de natuur naar zijn cliënten te brengen. Bjorn verleende jarenlang psychiatrische zorg aan TBS’ers: “Dan moet je aan psychische problemen werken, maar wel tussen vier muren. Maar tijdens het werken in de kassen van de kliniek, zag ik al dat ik een positieve impact had op de cliënten.

Opgebrand

Sinds het uitbreken van de coronapandemie, helpt Bjorn steeds meer mensen met een burn-out verder. Bij zijn baan in de zorg merkte Bjorn dat zijn collega’s door het verwoestende virus vaak opgebrand zijn: “Ik zag mijn collega’s worstelen met coronastress. Daar wilde ik iets mee.” Sinds acht maanden focust hij zich daarom meer op burn-outs. Daarvoor volgde hij een aanvullende coach-opleiding voor stress- en burn-outcoach. “Ook dan ben je niet in balans, maar daar zijn oplossingen voor te vinden. De eerste fase van het herstel na een burn-out is in beweging komen. Dat we dit doen in het bos, waar je bewezen tot rust komt, maakt mijn coaching uniek”, vindt Bjorn. Zijn wandelcoaching zal ook nog hard nodig zijn in de maanden die volgen: “Met corona gaan er nog veel burn-outs bij komen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Catching Lights

‘Huiswerk’

Bjorn hoopt vooral dat in de toekomst meer mensen de weg naar zijn praktijk weten te vinden, om wat voor reden ze ook uit balans zijn. “Ik bied veel hulp, niet alleen in de bossen bij mijn praktijk in Roosendaal, maar ook bij mijn cliënten in de buurt”, vat Bjorn samen. Wie door corona liever niet veel mensen ziet, kan ook online gecoacht worden en dan ‘huiswerk’ mee krijgen: “Naast één-op-ééncoaching of groepswandelingen, kan je ook om online opdrachten vragen waar je in het bos mee aan de slag kunt.”

Energie vinden

Bjorn geeft daarnaast workshops, soms ook in samenwerking met andere coaches. De eerstvolgende start in oktober en leert deelnemers bewuster beleven tijdens de boswandeling. Al deze activiteiten hebben voor Bjorn hetzelfde doel: “Ik zoek naar veerkracht. Mensen moeten hun eigen energie vinden. Ze moeten zich afvragen: hoe ben ik op mijn best?”

Wie tot rust wil komen in de natuur en een vrijblijvend kennismakingsgesprek wil plannen, kan Natural Steps Coaching volgen op Facebook en Instagram. Meer informatie staat ook op Bjorns website: https://naturalstepscoaching.nl/.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen