Mei Mariamaand – Veel bezoekers voor de Roosendaalse Kapelberg

Foto: redactie

De Kapelberg is een oord van stilte. Zelfs het verkeer van de Gastelseweg dat je in de verte hoort, kan de rust niet verstoren. ’t Kapelleke is een plek die veel Roosendalers weten te vinden, zeker in de meimaand.

Met de komst van Borchwerf II in 2003 dreigde de Kapelberg te moeten wijken voor de industrie. De bewoners van woonhuizen in de directe omgeving werden uitgekocht, maar Maria mocht blijven. Ook de prachtige oprijlaan met aan weerszijden bomen werd gespaard.

Legende

Volgens de legende strandde tijdens de Elisabethvloed in 1421 een schip in Deurlecht, ergens tussen het huidige Roosendaal en Oud-Gastel. De schipper bad tot Maria en beloofde haar een kapel als zij hem zou sparen.

De deal pakte voor beiden goed uit en de schipper bouwde een kapel voor Onze Lieve Vrouwe van de Zeven Smarten. De oorspronkelijke middeleeuwse kapel is verdwenen. De huidige kapel staat er sinds 1897. De straatnaam ‘Deurlechtsestraat’ herinnert aan de legende.

Kapelberg - binnenkant

Maria in een zeecontainer

In 2009 is de Kapelberg helemaal opgeknapt. Bezoekers konden tijdelijk terecht in een noodkapel, een zeecontainer. Maria in een container sprak tot de verbeelding en lokte ook de KRO naar Roosendaal: ‘Mijn Maria‘ werd een prachtige documentaire over de kapel en haar bezoekers.

Vrijwilligers onderhouden de kapel

Kapelberg - prikbordDe Kapelberg heeft naast bedevaartgangers ook een trouwe schare vaste bezoekers. Velen laten een boodschap voor Maria achter: een briefje met de vraag om genezing, steun of een simpel gebed.

Ook als oude briefjes het veld moeten ruimen voor nieuwe, worden ze niet weggegooid. Zo ga je niet met hartenkreten om, meent stichting De Kapelberg. De briefjes komen terecht in een plakboek dat in de kapel wordt bewaard.

De kapel ligt er ook vanbinnen keurig verzorgd bij. Vrijwilligers openen en sluiten de kapel, zorgen dat er genoeg kaarsen zijn, poetsen banken en beelden tot ze blinken en houden het prikbord bij.

Moederdag voor Maria

In de meimaand is er altijd veel te doen op de Kapelberg. Ook op Moederdag, een feest waarop veel moeders ontbijt op bed krijgen, cadeautjes en vaak ook bloemen.

Maria is als Moeder Gods in feite de Moeder van alle moeders. Daarom staan er op Moederdag vazen in de kapel waar moeders een bloem uit hun boeket aan Maria kunnen schenken.

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag, donderdag 14 mei, wordt er voor de vierde keer gedauwtrapt. Om 5.30 uur start een wandeling vanaf de St. Josephkerk naar de Kapelberg.

  • Graag vooraf aanmelden tijdens kantooruren via (0165) 534667 bij de pastorie van de St. Josephkerk.

Ook vanuit Oud-Gastel komen dauwtrappers naar de Kapelberg. Zij starten om 6.00 uur op de Markt in Oud-Gastel, traditiegetrouw begeleid door de Gastelse Fanfare.

In 2011 werd het Dauwtrappen vanuit Oud-Gastel in een filmpje vastgelegd (rond de vijfde minuut komt de groep aan bij de Kapelberg).

Meimaand in ’t Kapelleke

Naast de genoemde activiteiten op Moederdag en Hemelvaart zijn er tal van momenten om samen tot Maria te bidden.

  • Elke dag wordt om 19.30 uur het rozenhoedje gebeden.
  • Elke zaterdagochtend is er om 8.30 uur een eucharistie- of woord- en communieviering.
  • Zondag 17 mei is er om 14.00 uur een uurtje met ‘Maria van Smarten’ met smartlappenkoor Kommer en Kwel.
  • Zondag 31 mei om 14.00 uur verzorgt seniorenkoor Zanglust het uurtje met ‘Maria van Smarten’.
  • Als afsluiting van de meimaand is er zondag 31 mei om 19.30 uur een slotviering met leden van het koor van de St. Josephkerk.

Openingstijden

De Kapelberg aan de Deurlechtsestraat 5 is van 1 april t/m 30 september geopend van 7.00 uur tot 21.00 uur. Van 1 oktober t/m 31 maart zijn bezoekers welkom van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen