Hans Solo viert zondag 15-jarig jubileum

28 mei 2015, 22:14 cultuur
150513 e1431528979838
Aanstaande zondag viert Hans van Haperen, beter bekend als Hans Solo, zijn 15-jarig artiestenbestaan in De Raatskelder. Een dubbel feestje, want Hans zal dan meteen zijn nieuwe single lanceren.
"Mensen houden van mijn muziek of vinden me niks," lacht Hans die weet dat niet iedereen zijn liefde voor het Nederlandstalige lied deelt. Maar ook degenen die Hans' muziek thuis niet draaien, dansen er op een feestje graag een foxtrotje op.

'Ik wil mensen vermaken'

Hans' eerste singletje in 2000 nam hij samen met vriend Ger Hermans op. Daarna is hij in zijn eentje verder gegaan, vandaar de naam Hans Solo. In de loop van de jaren nam hij een cd en een aantal singles op, soms ook met eigen nummers. Zijn eigen nummers niet precies waar elke artiest van droomt?
"Ik houd er vooral van om mensen te vermaken, om er een feestje van te maken en dan slaat herkenbare muziek gewoon beter aan." Hans vindt het niet erg. "Er zijn zoveel fantastische artiesten met geweldige nummers bijgekomen in het genre. Denk aan René Schuurmans, Jeffrey Heesen, maar ook iemand als Wesly Bronkhorst."

Maria Magdalena

Hoe zit het met Dries Roelvinks 'Maria Magdalena': was dat niet Hans' favoriete nummer? Hans begint te lachen als hij de vraag hoort. "Ik weet het, de meesten vinden hem niks, maar ik vind Dries leuk. Voor mij is hij speciaal, want zijn nummers heb ik zeker in het begin van mijn carrière veel gezongen. En vaak genoeg vraagt het publiek om 'Maria Magdalena' hoor."

De Figaro

Voor dat begin moeten we naar café de Figaro op de Bloemenmarkt waar nu l'Aventura zit. De klanten die aan de bar zaten, hoorden Hans graag zingen. Zodra Hans binnenkwam, kreeg hij de microfoon in zijn handen gedrukt.
In het dagelijks leven vult de 50-jarige Hans automaten in fabrieken aan. Blikjes, snoepgoed, koffie, soep, en wat er al niet meer uit een automaat te halen valt. "Het is wel erg druk met alle optredens erbij, want ik sta ook vaak op feestjes als dj. Als zingende dj, dat wel. Maar de weken vliegen voorbij."
Dan begint Hans hartelijk te lachten. "Weet je wat ook steeds meer tijd kost? Teksten uit mijn hoofd leren. Ja, daaraan merk je dat je geen twintig meer bent. Toen las je een tekst één of twee keer en zat-ie in je hoofd. Nu is het echt stampen hoor."

Vaste fans

In de afgelopen 15 jaar bouwde Hans een flinke fanclub op. Niet in de laatste plaats omdat hij in de wintermaanden elke maand een Hollandse middag of avond verzorgt bij La Carambole.
In de regio kun je Hans Solo op tal van evenementen tegenkomen. Twee weken geleden stond hij op het Smartlappenfestival, waar Dries Roelvink ook aan meedeed. Maar ook van de Draai van de Kaai, de Roosendaalse kermis, de Volksronde, Roosendaal Zingt en andere gelegenheden kun je Hans Solo kennen.
Hans weet dat hij zijn populariteit aan de mensen te danken heeft en neemt daarom altijd ruim de tijd voor een praatje of handtekening, en hij poseert met oprecht plezier met fans. "Ze weten dat ik mezelf ben, en dat maakt me toegankelijk."

De Four Tak

En dan is het ineens 2015 en zit je vijftien jaar in het vak. "Ik kan het zelf haast niet geloven. Maar ik heb ontzettend veel zin in zondag. Ik heb mijn ouders vorige week verteld welke liedjes ik voor mijn nieuwe single heb gekozen, maar vrienden en bekenden wachten in spanning af."
Hans wil wel wat kwijt over de band waar de liedjes oorspronkelijk van zijn. "We moeten een eind terug in de tijd hoor! Eind jaren zestig had je in Oud-Gastel De Four Tak, een populaire band die ook landelijk is doorgebroken. Van hen heb ik twee nummers gecoverd, maar ik heb ze natuurlijk in een nieuw jasje gestoken. Zondag laat ik ze horen, kom je ook?"
  • 15 jaar Hans Solo, zondag 31 mei, 15.30 uur - De Raatskelder
150528 hans solo 15 jaar