De Lachende Struisvogel: blijspel met een rouwrandje

Foto: De Roosendaalse Comedie

Zaterdagavond gaat De Lachende Struisvogel van De Roosendaalse Comedie in première. Eerder vandaag sprak roosendaal.nieuws.nl met voorzitter Ellie Hoevenaars.

“Ik speel al veertig jaar toneel, maar ik blijf altijd weer bloednerveus.” Reden voor nervositeit is er eigenlijk niet. Hoevenaars: “Welnee, het stuk zit er goed in, maar die zenuwen horen erbij. Zaterdag overdag hebben we de generale en moeten we nog wat puntjes op de i zetten.” De foto hierboven is van de repetitie afgelopen dinsdag.

De Lachende Struisvogel

Kennen we niet allemaal de behoefte om het eens helemaal anders te doen? Om het roer om te gooien? Meestal blijft het bij dromen en wegen de bezwaren niet op tegen het grote verlangen. We bewonderen vaak mensen die de sprong wel wagen.

Neem Eric en Thea die hun baan hebben opgegeven om in Frankrijk een struisvogelboerderij te beginnen. Familie en vrienden hebben in het geheim een afscheid geregeld op de plek waar het stel elkaar ontmoet heeft. Het belooft een gezellig, hartverwarmend en natuurlijk ook emotioneel samenzijn te worden. Dat wordt het ook, maar niet zoals iedereen zich had voorgesteld…

Maatpak

De Roosendaalse Comedie werkt elk jaar met een andere regisseur. “Dat houdt het levendig”, meent Hoevenaars. “Elke regisseur legt eigen accenten waardoor je weer nieuwe dingen leert. Bovendien spelen wij graag op locatie. En daarmee waren we bij schrijver en regisseur Ad van den Kieboom aan het juiste adres.”

“Ad gaf ons simpelweg de opdracht: ga op zoek naar een locatie. Enfin, wij dus wat rondjes gereden. We houden niet zo van ‘groots’. We willen binding voelen met het publiek en vinden een man of veertig per voorstelling ideaal. We hebben onder andere gekeken bij de BoerenBond, het station en de kinderboerderij. Uiteindelijk belandden we bij Dansschool Rottier.”

Toen Van den Kieboom de spiegelzaal van de dansschool zag, besloot hij zijn stuk ‘op de zaal’ te schrijven. Het gevolg is dat De Lachende Struisvogel als een gegoten jasje zit. Het is een maatpak dat niet alleen perfect past bij De Roosendaalse Comedie, maar ook bij de locatie.

Diepgang

Van den Kieboom schrijft vaker stukken voor Roosendaalse verenigingen. Wat opvalt in zijn werk, is dat ook zijn blijspelen diepgang hebben. “Precies”, stemt Hoevenaars in. “Ik noem De Lachende Struisvogel daarom een blijspel met een rouwrandje. We heten Roosendaalse Comedie, maar houden van stukken waar echt een verhaal in zit: daar kun je het meeste in kwijt.”

150618 Roosendaalse Comedie - logoIn De Lachende Struisvogel spelen mee: Judith Ambachtsheer, Bram van Arendonk, Merijn Backx, Jessica Heirbaut, Ellie Hoevenaars, Anneke Lips, Marco van Loon, Ron van Meel, Suzanne Rockx, Conny de Rooij, Gijs de Rooij, Jakkob Scheepers en Patrick Smeekens.

Kaartverkoop

Ellie Hoevenaars adviseert mensen om kaarten te reserveren. “Je kunt op goed geluk naar Rottier komen, maar dan kun je de pech hebben dat de voorstelling is uitverkocht.” Je kunt een plaats reserveren via de website van De Roosendaalse Comedie of telefonisch via (0165) 55 66 72.

  • Kaarten €12.
  • Aanvang: 20, 24, 25 en 26 juni 20.00 uur, 21 en 28 juni 14.00 uur.
  • Waar? Rottier Dancemasters, Vijfhuizenberg 52.

150618 De Lachende Struisvogel - poster

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen