Vierde kermis-mis Roosendaal: ontmoeten

Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

Zondag ging de 74-jarige kermisaalmoezenier Bernard van Welzenes voor de vierde keer voor in de kermis-mis. Traditiegetrouw op de vloer van de botsautootjes van de familie Hinzen die dit jaar op het EKP-terrein staan.

Voor pastoor Han Akkermans van de Norbertusparochie was het de tweede keer. Een openluchtmis die een ander publiek trekt dan de mensen die ’s zondags in de kerk zitten. Maar druk is het altijd. En natuurlijk zijn er ook kermisexploitanten aanwezig.

Initiatiefnemer Sjaak Sebregts had weer – samen met andere vrijwilligers – 250 stoeltjes neergezet in de bijzondere, tijdelijke gebedsruimte. Er bleef bijna geen stoel onbezet, en jongeren kozen voor een plekje in de botsautootjes langs de kant.

Via Niederer en Weert naar Roosendaal

Sebregts werkt als bode voor de gemeente. Toen burgemeester Niederer net in Roosendaal begonnen was, werd hij nog dagelijks op en neer naar Weert gereden. In de auto sprak Niederer enthousiast over de kermis-mis in Weert. Zo ging het balletje rollen. Hoorn, Woerden, Tilburg: allemaal steden waar de kermis-mis intussen vast onderdeel van de kermis is. En overal vormen de botsauto’s het decor.

150908 Kermis-mis

Ontmoeten

Het thema van de viering was ‘Een feest van ontmoeting’. Pater Welzenes zei tegen de aanwezige kinderen: “Als je elkaar tegenkomt, moet het niet bij een gezellig ‘Hoi!’ blijven. Je kijkt elkaar in de ogen omdat het fijn is om de ander te ontmoeten en zorg voor elkaar te hebben. Zo zorg je voor de hemel op aarde.” Welzenes wees daarbij ook op de huidige vluchtelingenstroom.

In feite draait elke kermis-mis om ontmoeten. Tussen kerkgangers en mensen die wel iets voor het geloof voelen maar niet voor de kerk. Tussen priester en aalmoezenier. De drukte van de kermis ontmoet de rust die de mis met zich meebrengt. De lampjes van de botsauto’s ontmoeten de kaarsen op het altaar. En je ontkomt er niet aan dat een openluchtmis op de Kade het geluid van passerende treinen ontmoet.

De muziek werd verzorgd door Gemengd Koor Langdonk onder leiding van Wilma van Ineveld en begeleid op piano door Jack Buijs. Tijdens de communie speelde het draaiorgel van Minus Hinzen het Ave Maria. Aan het eind van de viering draaide Hinzen ‘Mijn stadje’ dat uit volle borst werd meegezongen.

Na afloop werd er in de Onze Lieve Vrouwekerk op de Kade koffie met wafels geserveerd.

Bekijk een stukje kermis-mis in Tilburg (juli 2015).

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen