Vrijdag Lezersfeest: Vlaanderen Boven!

14 okt 2015, 15:19 cultuur
151014 jan vantoortelboom jan annaleen louwes e1444828738171
Vrijdag zijn de Vlaamse auteurs Griet Op de Beeck en Jan Vantoortelboom te gast in de bibliotheek. Een Lezersfeest met als thema 'Vlaanderen Boven!'
Beide schrijvers zijn geboren in Vlaanderen. Zij woont er nog. Hij kwam terecht in Zeeuws-Vlaanderen. Allebei wonnen ze De Bronzen Uil voor hun debuut. Elk schreef een boek dat in De Wereld Draait Door tot Boek van de Maand werd uitgeroepen.
Vrijdag lezen deze twee auteurs, Griet Op de Beeck en Jan Vantoortelboom, voor uit eigen werk en beantwoorden ze vragen bij de Bibliotheek VANnU. De bibliotheek belooft bezoekers te ontvangen 'met een glaske bier en een zachte tongval'.

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck (1973) werkte tien jaar als dramaturg in het theater. Toen de artistiek leider van Het Toneelhuis naar Duitsland vertrok, maakte ze een professionele bocht en ging schrijven. Eerst voor HUMO, daarna voor De Morgen.
Als romanschrijver debuteerde ze in januari 2013 bij uitgeverij Prometheus met 'Vele hemels boven de zevende', over vijf verschillende mensen die stuntelend overeind proberen te blijven in het leven.
Haar tweede roman 'Kom hier dat ik u kus' gaat over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Binnen een week was de roman aan zijn vierde druk toe.

Op de Beeck geeft de eenzaamheid een montere literaire stem. - Jeroen Vullings in Vrij Nederland

Jan Vantoortelboom

Jan Vantoortelboom (1975) is geboren in Torhout en opgegroeid in Elverdinge. Na een studie in Gent belandde hij na een reeks omzwervingen met zijn Nederlandse echtgenote in Terneuzen. Hij is docent Engels aan de Hogeschool Zeeland en noemt zichzelf daarnaast 'keuterboer, kuikenkweker, kasseienbeuker'.
In 2011 debuteerde hij met de bekroonde roman 'De verzonken jongen'. Vantoortelbooms tweede roman, 'Meester Mitraillette', verscheen in februari 2014 bij uitgeverij Atlas Contact. Dit jaar verscheen van zijn hand 'De man die haast had'. In zowel zijn tweede als derde roman speelt schuldgevoel een grote rol.
  • Vrijdag 16 oktober, 19.30 uur, Bibliotheek VANnU, Markt 54a.
  • Kaarten €10 (scholieren en studenten €5).
  • Muzikale omlijsting: Marazacu en Simone Arnold.
  • Literaire stichting De Witte Roos, Bibliotheek VANnU, Het Verboden Rijk.