Desirée Olthof: ‘Een ingetogen hoeraatje voor die tweede plaats van Nederland’

Foto: Xander Bouwman / Flickr cc by-sa-2.0

Het Engels van ‘de Nederlander’ is goed, maar Desirée Olthof van het Roosendaalse B.Babble merkt daarbij op: “Op academisch niveau blijft de ontwikkeling achter.”

Onderwijsorganisatie Education First brengt elk jaar een ranglijst uit. Daarop staat Nederland op de 2e plaats. Zweden is koploper. In het onderzoek is het Engels van ruim 900.000 mensen onderzocht in 70 landen waar Engels niet de hoofdtaal is.

Vorig jaar stond Denemarken op de 1e plaats. Libië is hekkensluiter. België eindigde op de 17e plaats, waarbij Vlamingen aanzienlijk beter scoren dan de Franstaligen.

Een hoeraatje…

Volgens Education First is het niveau van het Engels op scholen hoog en pikken Nederlandse kinderen veel van de Engelse taal mee van televisie.

Desirée Olthof dacht bij het lezen van het berichtje in eerste instantie: “Die podiumplaats is wel een hoeraatje waard, want jaren terug zijn we ingehaald door zo’n beetje alle Scandinavische landen.”

…of niet?

Olthof besloot het onderzoek eens wat beter te bekijken. “Dan blijkt dat we best mogen juichen maar wel een beetje ingetogen. Op spreekvaardigheid scoren we voldoende tot zeer goed. Vrijwel iedereen kan een ijsje kopen of koffie bestellen.”

Maar hoewel we ons aardig redden in het alledaagse Engels, blijft de ontwikkeling op academisch niveau achter. Olthof: “De Duitsers maar bijvoorbeeld ook de Polen zijn op dat gebied een enorme inhaalslag aan het maken. Studenten krijgen het Engels op academisch niveau aangeboden, en dat gaat nu zijn vruchten afwerpen.”

Is dat in Nederland niet het geval? “Ja zeker wel, alleen op het gebied van spreekvaardigheid maken we nog niet genoeg kilometers binnen het onderwijs. Meer herhaling en verdieping is nodig om nóg succesvoller te zijn.”

In de praktijk

De bevindingen van het onderzoek sluiten aardig aan bij de ervaringen binnen B.Babble taalpraktijk. “De meeste cursisten redden zich aardig, maar zodra de gespreksonderwerpen meer diepgang krijgen wordt het toch een stuk lastiger.”

  • B.Babble taalpraktijk biedt cursussen Engels, Frans en Spaans voor jong en oud.
  • Paulusdonk 2, Roosendaal. Meer weten? Kijk op de website.

Lees ook:

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen