‘Heerlijcke Cultuur’ Nispen wint Brabantse Dorpen Derby 2015

Foto: @HeerlijckheijdNispen

Wat een spannende finale was het gisteren. En wat een spetterende overwinning voor Nispen.

Na anderhalf uur vol bloedstollende momenten was er de ontknoping. Met maar liefst 67% van de stemmen (ruim 38.000!) greep Nispen met het project ‘Heerlijcke Cultuur’ de hoofdprijs. Het Openluchttheater kan de €25.000 goed gebruiken.

De tweede prijs ging naar Stevensbeek (€12.500), Sterksel werd derde (€7.500). Samen waren de twee dorpen goed voor ‘maar’ 33% van de stemmen.

Alle projecten een succes

In feite zijn alle negen finalisten winnaars, want er waren maar liefst 92 inzendingen voor de Dorpen Derby die dit jaar rond het thema cultuur draaide. Alle finalisten kregen in september al €10.000 om hun project van de grond te krijgen.

Dat dat goed gelukt is, werd tijdens de uitzending duidelijk. De molen van Ravenstein draait weer, het veerpont van Sint Agatha is terug in de vaart en bracht vorige maand Sinterklaas naar het dorp, om maar een paar willekeurige voorbeelden te noemen.

Geld voor een overkapping

Arjen van Beek – woordvoerder namens Nispen tijdens de Dorpen Derby – geeft aan dat Nispen met het idee speelt om het geld deels te besteden aan een overkapping voor het theater. “Niet permanent natuurlijk, want het is en blijft een openluchttheater. Maar dan kan regen geen roet meer in het eten gooien.”

Het theater is voor iedereen

De jury roemde de manier waarop oud en jong van het nieuwe theater gebruik kunnen maken. Ook voor de nabijgelegen basisschool een mooie plek om de leerlingen een stuk cultuur mee te geven, aldus jurylid Paul Spapens.

Reactie wethouder

Saskia Schenk-Dekkers reageerde na afloop, nog vanuit de studio, met: “Tijdens het sms’en brak het zweet ons uit. Wat een spanning. Ook de burgemeester was druk op zijn smartphone bezig. De Nispenaren hebben een super resultaat weggezet. Wat een energie zit er in die mensen. Daar krijg je wel een lach van op je gezicht.”

“We feesten hier nog even verder,” liet de wethouder roosendaal.nieuws.nl weten. “Om half twaalf vertrekt de bus naar Nispen: ik heb uit betrouwbare bron dat daar het dorp ons met een feest staat op te wachten.”

Liveblog

Nog eens de hoogtepunten bekijken? Tijdens de finale hielden wij een liveblog bij.

Lees ook:

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen