Glaskunst bij Galerie Anita Ammerlaan

Foto: Willem van Oijen

De professionele glaskunstenaars Willem van Oijen en Rachel Daeng Ngalle uit Amsterdam exposeren hun werk bij de galerie van kunstenaar Anita Ammerlaan tijdens expositie Eye-Candy 12. 

Samen runnen zijn het BEVO Glaskunst Atelier in Diemen. BEVO is opgericht door de vader van Willem van Oijen en hij was als kind al vaak te vinden in het glasatelier en stond op zijn zesde al strookjes glas te snijden. Bekende kunstenaars zoals o.a. Karel Appel, Willem Dudok, Richard Meitner, Kees Salentijn en Berend Strik waren regelmatig in het atelier te vinden. Sinds 1978 werd Willem officieel werknemer binnen het bedrijf en in 1993 nam hij het roer over van zijn vader, zijn partner Rachel Daeng Ngalle is sinds 1990 werkzaam bij het glasatelier.

 Behalve werk in opdracht, ontwerpt en maakt Willem van Oijen ook autonoom werk wat tot en met 28 augustus tijdens Eye-Candy 12 bij Anita Ammerlaan te zien is. Het in verdiept reliëf werken tot beeldhouwen door middel van zandstralen is kenmerkend voor zijn werk. “De prominente rode draad in mijn werk is mijn gerichtheid op inheemse oude culturen die aan het verdwijnen zijn; uitgebuit, vermoord, verdreven of verdeeld door interne conflicten, meerendeels veroorzaakt door druk uitgeoefend van buitenaf,” zegt Willem. “Ik kijk hoe deze culturen zich hierin verhouden tot de vormgeving, lijnvoering, expressie en het spirituele karakter in kunst en decoratieve toepassingen. De sterke uitstraling van de symbiose van natuur en geloof, sjamanisme en kunst en de versmelting van de bewoners en hun cultuur met de ruige natuur, interesseren mij bovenmatig. De onlosmakelijke verstrengeling ervan intrigeert me; die probeer ik in mijn eigen vormen en beeldtaal te verwerken; grafisch abstract, soms met figuratieve verwijzingen, ornamentaal en met een sculpturaal karakter.”

De vormgeving van de objecten van Rachel Daeng Ngalle was lange tijd het tegenovergestelde van die van Van Oijen. Het werk werd gekenmerkt door een heldere kleurenpracht. Ngalle is Indonesische, geboren in Amsterdam, na de lagere school verhuisd naar Calgary in Canada en in 1976 teruggekomen naar Nederland, waar ze Willem van Oijen leerde kennen en zich ging verdiepen in de mogelijkheden van het glas. Hoewel de energie en kracht van de natuur in Canada altijd diepe indruk op haar hebben gemaakt en ze de combinatie van kracht, vorm en kleur in het werk van schilders als Georgia O’Keeffe (1887-1986) en Emily Carr (1871-1945) zeer  bewonderde, hield ze zich vooral bezig met de kleurenpracht van de minuscule diertjes uit de (onderwater)dierenwereld. De kleuren van het nietigste leven op aarde kwamen honderden malen vergroot terug in haar objecten waarin de technieken fusen en appliqué worden gecombineerd.

Tijdens expositie Eye-Candy 12 presenteert Galerie Anita Ammerlaan  aan de Markt 39 in Roosendaal  tevens het werk van: Joke Rijneveen, Gita Kalishoek, Nanda Hoep, Reynier de Muynck, Ingrid Jansen, Linda Blokken(België), George Calis, Willem van Oijen, Rachel Daeng Ngalle, Edith Markus, Anneke van den Hombergh, Marga Boogaard, Judy Hooymeyer en Anita Ammerlaan.

Galerie Anita Ammerlaan is van vrijdag tot en met zondag gratis te bezoeken van 12:00 tot 17:00.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen