Nieuwe theaterkist voor scholen

Foto: Schouwburg De Kring

Kinderen spelen graag. Ze spelen met poppen of auto’s. In hun verbeelding zijn ze iemand anders. Ze spelen doktertje, vader en moedertje, juf of meester en gaan daarbij op in hun eigen wereld.

Toneelspelen blijft iets magisch: even in de huid van iemand anders kruipen, aandacht krijgen en opgaan in een andere wereld. Maar hoe begeleid je kinderen daar als leerkracht in? Niet iedereen speelt meteen de sterren van de hemel. Speciaal voor basisscholen komt De Kring met een theaterkist, een eerste kennismaking met theater en toneelspelen. De kist wordt voor vier weken uitgeleend, in die maand werken de leerlingen naar het opvoeren van een toneelstuk toe.

Toneelspelen prikkelt en ontwikkelt

Bij toneelspelen worden de creatieve talenten en de sociale vermogens aangesproken. Toneelspelen prikkelt de fantasie en geeft meer zelfvertrouwen. Kinderen leren zich te concentreren en zichzelf een houding te geven. Bovendien nodigt toneelspel uit tot samenwerken en creativiteit. Kortom, er zijn allerlei voordelen verbonden aan toneelspel in de klas.

Rekwisieten en scripts

De theaterkist geeft de leerkracht handvaten voor het begeleiden van leerlingen bij het toneelspel. Zo bevat de kist een docentenhandleiding met voorbereidende oefeningen en aanwijzingen voor het instuderen van kleine toneelstukjes, rekwisieten en scripts voor verschillende scènes die de kinderen kunnen uitbeelden. Thema’s voor de scènes zijn bijvoorbeeld oppassen, de dierenarts of een restaurantbezoek.

De theaterkist wordt uitgeleend aan basisscholen (groep 1 t/m groep 8). De kist kan voor alle groepen worden ingezet, bij de scripts voor de scènes wordt een onderscheid gemaakt in onderbouw (groep 1 t/m groep 4) en bovenbouw (groep 5 t/m groep 8). De theaterkist wordt voor een periode van vier weken uitgeleend. In deze vier weken kan naar een of meer toneelstukjes worden toegewerkt. De docent bepaalt zelf hoeveel tijd hij of zij eraan wil besteden, bijvoorbeeld een middag per week of elke dag een half uur.

Meer informatie

De theaterkist is gemaakt door leerlingen van het Da Vinci College en prachtig beschilderd door Benjamin Scheltema. Jan Roovers verzorgde de tekst van de handleiding en Muziekcentrum Van Gorp stelde muziekinstrumenten beschikbaar. De theaterkist werd mede mogelijk gemaakt door CultuurCompaan.

Neem voor beschikbaarheid en meer informatie over de theaterkist contact op met Anja Elst van De Kring via 0165-751 651. De theaterkist kan worden gekoppeld aan een klassikale rondleiding in De Kring. Voor deze rondleiding is een tweede theaterkist in gebruik.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen