In gesprek met Jan Jongmans over Passie

Foto: Tongerlohuys Museum

Jan Jongmans is in museum Tongerlohuys op woensdagmiddag 29 maart van 13.30 tot 17.00 uur aanwezig. Samen met enkele andere leden van Spirit in Roosendaal beantwoordt hij uw vragen over de tentoonstelling ‘Passie’.

Ook over het ontstaan van zijn pas verschenen boekje ‘De Kruisweg uit de Sint Janskerk in Roosendaal’  kunt u met hem en de andere Spiritleden in gesprek gaan. Het boekje is voor €9,50 te koop in het museum. En natuurlijk kunt u die middag het boekje door hem laten signeren.

Jan Jongmans

In de zomer van 2016 onderscheidt burgemeester Niederer hem met een ‘lintje’. Onder andere voor zijn onnavolgbare inzet voor het behoud van religieus erfgoed. Het boekje en de tentoonstelling vormen daar het overtuigende bewijs van.

Bijzonder in zijn werkwijze is het opsporen van levende bronnen. Deze keer komt hij op het spoor van de kunstenaar Guido van de Griendt  en  Cees UijtdeHaag, de schilder van de rijmteksten op de lambrisering. Beiden leveren heel wat informatie en materialen voor het boekje en de tentoonstelling.

Tentoonstelling

Van 8 maart tot en met 15 april (wo-vr-za-zo 13.30-17.00, do 13.30-20.00, ma-di gesloten) kunt u in het  Museum Tongerlohuys de veertien kruiswegstaties bezichtigen die ooit in de Sint Janskerk in Roosendaal hingen. Het zijn zwart-wit tekeningen in Siberisch krijt, heel sober, maar erg expressief. De tentoonstelling start met een filmpje met een interview van Guido van der Griendt en zijn vrouw Ietje. In een volgende zaal wordt ingegaan het interieur van de Sint Janskerk en op het werk van de schilder Cees UijtdeHaag. In de laatste grote witte zaal sta je midden tussen de prachtige kruiswegstaties met daaronder de rijmteksten bijna zoals in de Sint Janskerk.

Passie

De tentoonstelling heet ‘Passie’. Ze laat niet alleen de lijdensweg van Christus zien, maar ook de ijver van de kunstenaar, de schilder en de schrijver. Over die laatste schrijft Han Akkermans in het voorwoord van het boekje: ”Hij behartigt als geen ander het behoud van religieus erfgoed. We zijn hem daarvoor veel dank verschuldigd.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen