Letse Cultuurdagen; een bijzondere culturele gebeurtenis

Foto: Latvian Voices

Dit jaar bestaat Letland 100 jaar als onafhankelijk land. Letland dat naast Estland en Litouwen behoort tot de Baltische staten in Oost Europa, staat bekend om haar zang- en danscultuur.

Eens in de vijf jaar vindt het zang- en dansfestival in de hoofdstad Riga plaats. Een evenement dat uniek is in haar soort met zo’n 30 duizend deelnemers. Niet voor niets is dit festival opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst.(www.riga-guide.com). Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van Letland zal dit jaar het festival extra groots worden aangepakt. Omdat het een eer is om deel uit te mogen maken van de dertigduizend uitvoerenden, vinden er al 2 jaar lang voorrondes plaats verspreid over de hele wereld voor mensen met een Lets paspoort. Deelnemers uit landen van het vaste land van Europa gaan als laatste proberen een deelnemersticket te vergaren voor het festival in Riga dat plaatsvindt van 30 juni tot en met 8 juli a.s.

Gunita Kronberga

Acht jaar geleden is de Letse dirigente Gunita Kronberga met haar gezin in Roosendaal komen wonen. Door haar grote vakbekwaamheid naast een groot enthousiasme, weet ze haar zeven koren waar ze de muzikale leiding over heeft, het plezier van zingen deskundig over te brengen. Dat virus dat haar in Letland zoals alle inwoners met de paplepel is ingegeven en zij nu met name in West Brabant en Zeeland verspreid, is voor de Letse Ambassadrice in Den Haag niet onopgemerkt gebleven. Toen er dan ook door de overkoepelende Letse organisatie voor cultuur (ELA : European Latvian Association) gezocht werd naar iemand die de voorronde voor de landen van het vaste land van Europa zou kunnen organiseren, is Gunita Kronberga gevraagd dit mee op zich te willen nemen.

Dit betekent dat van 23 tot en met 25 februari a.s. de Letse Cultuurdagen in Roosendaal zullen plaatsvinden. De organisatie die Gunita helpt met de voorbereidingen, ziet de komst van een paar honderd musicerende Letse mensen naar Roosendaal die het eeuwfeest als zelfstandig land vieren, als een mooi cultureel cadeau aan de stad Roosendaal die 750 jaar bestaat. Van de Letse Cultuurdagen in Roosendaal maakt een Letse tv ploeg opnames die later in het jaar in Letland zullen worden uitgezonden.

Programma:

Het programma waarvoor zich inmiddels zo’n 250 Letten hebben aangemeld ziet er alsvolgt uit.

Vrijdag 23 februari
officiële opening van de Letse Cultuurdagen in aanwezigheid van diverse hoogwaardigheidsbekleders waaronder de Letse Minister van Cultuur en de Letse Ambassadrice. Deze opening heeft een besloten karakter.

Zaterdag 24 februari
10.00 – 15.00 uur dansrepetities olv Letse choreografen in buurthuis Keijenburg.
10.00- 16.00 uur: zangrepetities olv Letse dirigenten in de St. Jan.
19.30 – 22.00 uur : groot concert in de St. Jan. (zie verdere toelichting Concert).

Zondag 25 februari
10.00 – 16.00 uur Gezinsdag in theater de Kring. In de Kleine Zaal vinden doorlopend gastoptredens plaats van de Letse gasten. Om 13.30 uur vangt het concert van de dansers aan. In de foyer is een markt ingericht met Letse producten waaronder keramiek, leder, stoffen enz. Voor de kinderen worden er diverse activiteiten georganiseerd.

Informatie en reserveren groot concert: Letse koorklanken

Enkele honderden bezoekers in Roosendaal hebben in 2013 kunnen genieten van het vocaal damesensemble ‘Latvian Voices’. (www.latvianvoices.lv) Deze vermaarde professionele zangeressen zingen voornamelijk a capella. Door de grote vraag naar hen wereldwijd met regelmatig tv optredens, wist de organisatie in Roosendaal dat hun komst naar de stad indertijd eenmalig zou zijn.

Nu zij als de vertegenwoordigsters van de Letse zang gevraagd zijn door de European Latvian Association om deel uit te maken van de Letse Cultuurdagen in aanloop naar het grote festival in Riga, heeft de organisatie het geluk dat zij opnieuw naar Roosendaal komen. De Latvian Voices verzorgen in de St. Jan het eerste deel van het concert op zaterdag 24 februari. Daarna zullen de aanwezige Letse zangers/zangeressen , zo’n 200 personen, een muzikaal programma brengen met Letse koormuziek. Dit alles onder leiding van speciaal hiervoor geselecteerde Letse koordirigenten die ook in juli op het grote podium in Riga deze taak op zich nemen.

Het is eervol dat ook Gunita Kronberga door de ELA is gevraagd om enkele koorwerken te willen dirigeren.

De entreebewijzen voor dit bijzondere concert kunnen uitsluitend bij de VVV worden gekocht vanaf vrijdag 26 januari a.s. Kosten: € 15,00 per persoon.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden