Letse Cultuurdagen groot succes

Er staat veel op het spel voor de Letten. Het trotse volk dat tijdens de diaspora over de hele wereld is uitgewaaierd voelt zich verenigd in zang en dans. Het 5 jaarlijkse dansfestival in Riga biedt maar plaats aan zo’n 30.000 Letten.

Er worden voorrondes gehouden en wat mogen we trots zijn dat we voor de Letten deze op het Europees vasteland en wel in Roosendaal mogen houden. De St. Jan zat vol en de opkomst was groot. De Latvian Voices die eerder vandaag in Middelburg in de Zeeuwse Concertzaal een a capella concert hadden waren groots aanwezig. Sinds 2009 vormen zij een groep met zowel moderne als klassieke muziek die zij a capella ten gehore brengen.

Vanuit Dublin, Stockholm , Berlijn, Parijs en Milaan komen de koren bij elkaar in Roosendaal. De meeste hebben de voorrondes al achter de rug maar bloed fanatiek dat ze zijn willen ze dit festijn gewoon meemaken. De Letse minister van cultuur, Dace Melbàrde was ook aanwezig en wel in klederdracht. De passie voor dans en muziek is diep ingeworteld in de Letse cultuur. Op scholen wordt 2 uur per week aandacht besteedt aan zang en dans. De kinderen moeten er zo’n 50 volksliedjes uit het hoofd kennen. Het komt omdat de Letten vroeger nogal onderdrukt waren aldus Dirigente Gunita Kronberga die het Letse koor in Roosendaal dirigeerde.

Roosendaal mag trots zijn en het 750 jarig bestaan is de hand naar de Letten toe met hun 100 jarig bestaan. Wat een fijne manier elkaar zo de hand te schudden. Beeld en tekst: Ad Verbiest

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden