Lustrum voor Platform Cultuurplein Tongerlo

Volgende week bestaat T’plein| Stichting Platform Cultuurplein Tongerlo vijf jaar. Een moment om terug te blikken, te evalueren en een blik te werpen naar de toekomst.

De eerste gesprekken over een cultuurplatform voor het Tongerloplein dateren van eind 2012. Het bestuur van de toenmalige Stichting Festival Plein 7*1 greep de op stapel staande herinrichting van het Tongerloplein aan om de mogelijke toekomstige functie van het Tongerloplein als hét cultuurplein van Roosendaal in ruime zin en betekenis te onderzoeken. Dit uitgangsspunt kwam overeen met de ideeën van de gemeente, met die van wethouder voor cultuur, Hans Verbraak, in het bijzonder. Een werkgroep werd samengesteld met de opdracht de haalbaarheid van het Tongerloplein als cultuurplein te onderzoeken.

Werkgroep

De werkgroep bestond uit een afgevaardigde van de Stichting Festival Plein 7, een lid van Roosendaal Zingt, twee leden van de Stichting Activiteiten Tongerlopleingeluiden (SAT)*2 en iemand die actief was binnen de Roosendaalse cultuurscene. Na diverse verkennende gesprekken, o.a. met wethouder Hans Verbraak, werd de doelstelling voor het op te richten platfom geformuleerd. Het nieuwe platform zou zich vooral moeten richten op het faciliteren van evenementen en activiteiten door Roosendaalse cultuurverenigingen/instanties de helpende hand te bieden bij zaken als licht/geluid, podia, overkappingen, vergunningen, promotie, etc. Het zelf organiseren van evenementen werd niet uitgesloten, maar in eerste instantie niet als hoofddoel aangemerkt.

Doelstelling

Na een periode van overleg en voorbereiding werd op 27 september 2013 de Stichting Platform Cultuurplein Tongerlo opgericht met als ‘roepnaam’ T’plein. De acte passeerde bij notariskantoor ‘Geleijns Uw Notaris’ in Roosendaal. De doelstelling van de stichting, ook te vinden op de website, is als volgt geformuleerd: T’plein stelt zich ten doel het Tongerloplein als cultuurplein te promoten. T’plein staat voor de ontwikkeling en realisatie van faciliteiten die nodig zijn om culturele activiteiten en evenementen op het plein mogelijk te maken. Zoals op het gebied van licht, geluid, overkapping, horeca, maar ook het centraal regelen van vergunningen, subsidie aanvragen, sanitaire voorzieningen, EHBO, afzettingen en PR (eigen T’pleinwebsite), periodieke nieuwsbrief, media, etc.

Samenwerking zoeken

Na de oprichting begon het toenmalige bestuur aan de verdere uitwerking en concretisering van de geformuleerde doelstellingen en uitgangspunten. Tevens werd aan de opbouw van een eigen netwerk een hoge prioriteit gegeven. Dit laatste hield vooral verband met de faciliterende rol die het platform als zodanig beoogt. Met de organisatoren van een aantal grotere (culturele) evenementen in Roosendaal werd contact gelegd. De samenwerking die hieruit voortvloeide, resulteerde in een aantal nieuwe evenementen, waarbij de faciliterende rol van T’plein voor het eerst werd uitgedragen. Dit betrof onder andere de inmiddels traditionele jaarlijkse presentatie van Muziekvereniging Roosendaal op het plein in juli en Roosendaal Zingt Kerst in december. Laatstgenoemde evenement is sinds een aantal jaren vervangen door Tongerlo Kerst Roosendaal, een eigen evenement van T’plein.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen