Roosendaal Danst op 1,5 meter afstand

Foto: Hans Slui

Stichting Roosendaal Danst! is een onderneming die een creatieve bijdrage levert aan de 1,5 meter maatschappij. Jacques van Meel, artistiek leider van de stichting, onderzocht wat er aan dans overblijft als de dansers elkaar niet mogen aanraken. De inbreuk in de dans is enorm. Niet alleen mogen de dansers elkaar niet aanraken, ook moeten ze afstand houden van het publiek.

Dans is een kunstvorm waarbij tijd, kracht en ruimte door middel van lichaam, expressie en vorm geeft aan de menselijke emotie en de omgeving. Dansen in de winkelstraten van de binnenstad waarbij de richtlijnen rondom de 1,5 meter cultuur gerespecteerd moeten blijven, is een uitdaging. De energie van het winkelend publiek ontbreekt, alsmede de sfeer van de terrasbezoeker. Niet alleen het ruimtelijke aspect van de dans wordt beïnvloed door de afstand, maar ook het ritme en de energie. Juist het dicht bij elkaar dansen op hetzelfde ritme geeft een erg stimulerend en positief gevoel.

Dansers en muzikanten dagen het publiek vaak uit om samen te bewegen. Het bewegen in een ‘flow’ geeft ontlading, uiting aan persoonlijke emotie en mogelijkheden te genieten van de verhalen van de kunstenaars. Nu, moet alles op 1,5 meter afstand van elkaar.

Roosendaal Danst! ziet de beperking van 1,5 meter afstand niet als een onmogelijkheid, maar als een creatieve uitdaging. Het inspireerde tot een korte video. Opnames vinden plaats in de Raadhuisstraat, op de Markt en op de Nieuwe Markt op donderdag 14 mei tussen 13.00 en 15.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur. De video is een opstap naar de activiteiten in september van dit jaar gedurende het jaarlijkse festival van Roosendaal Danst! in Theater de Kring en in de openbare ruimten. Natuurlijk is alles afhankelijk van de ontwikkelingen van het corona-virus en de bestrijding daarvan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen