Vandaag Groei Ik

Vandaag Groei Ik is een project over jonge vrouwen en volwassen worden. De expositie, die te zien is van 28 augustus tot 1 november 2020 in Museum Tongerlohuys in Roosendaal, is van fotografe Isa de Jong. Ze liet zich inspireren door filmmaker Johan van der Keuken.

Vandaag Groei Ik biedt een intieme en rauwe inkijk in het leven van twintig verschillende jonge vrouwen. Hun verhalen onthullen niet alleen de algemene onhandigheid, verwarring en opwinding van deze tijd. Maar ook de emotionele toestand, de onzekerheden en de dingen die ze in deze periode hebben geleerd. Isa: “Vandaag Groei Ik is een project over jonge vrouwen en volwassen worden. De jonge vrouwen lieten mij toe in hun dagelijks leven, privé-omgeving en hun meest kwetsbaren momenten. Ze lieten hun woonwijken zien en toonden hun meest waardevolle bezittingen. Iedereen stelde zich volledig open voor de camera. Alle beelden zijn op locatie gemaakt. De vrouwen waren overal bij. Naast mijn fotografie en illustraties bestaat het project ook uit persoonlijke teksten. Alle meiden schreven hun verhaal met de hand uit. Het project heeft dus zijn eigen unieke samenstelling. Tijdens dit project raakten we allemaal bevriend. Het werd één grote samenwerking”.

Inspiratie

Isa de Jong liet zich inspireren door fotograaf en filmmaker Johan van der Keulen. Op 3 december 1955 publiceerde hij op zeventienjarige leeftijd zijn eerste fotoboek Wij zijn 17. Een boekje met dertig stille, enigszins melancholieke portretten van een vriendengroep uit Amsterdam Zuid. Wij zijn 17 maakt een statement. Het zette de leeftijd zeventien op de kaart. Het archief van Johan van der Keuken is nu onderdeel van de omvangrijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. Isa de Jong maakt anno 2020 haar statement met Vandaag Groei Ik. Maar Isa is geen zeventien meer; ze is tweeëntwintig… Daarom fotografeerde Isa twintig verschillende twintigjarige vrouwen.

Crowdfunding

Naar aanleiding van de expositie is het de nadrukkelijke wens om ook een collectors-boekje te maken. Om deze publicatie te kunnen realiseren is een crowdfund-actie op touw gezet. Isa vertelt hier meer over in de video bij dit artikel.

  • Museum Tongerlohuys Roosendaal bezoeken? Bekijk hier de website. 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden