‘JAARGETIJDEN’ combineert en integreert meerdere culturele disciplines

Foto: 'T Plein

Op zondag 20 november 2022 presenteert T’plein (Stichting Platform Cultuurplein Tongerlo) in de C-Cinema Bioscoop in Roosendaal de voorstelling ‘JAARGETIJDEN’. De productie betreft een initiatief van Jan Hendriks en Frans Jan Witteveen, bestuursleden van T’plein. Bijzonder en uniek aan de voorstelling is de combinatie en integratie van meerdere culturele disciplines: fotografie, schilderkunst, graffiti-art, poëzie, film en (live) muziek. ‘JAARGETIJDEN’ wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal en de medewerking van C-Cinema Bioscoop.

Idee

Het idee voor de productie ontstond in de tweede helft van 2020. Het resulteerde in een natuurfoto film, waarin een reeks, door Hendriks bij de Noorse eilandengroep de Lofoten gemaakte foto’s, werd gekoppeld aan het door Witteveen geschreven muziekstuk Opus 33. Het aanvankelijke plan om deze en nog een gezamenlijke productie begin 2021 aan een klein publiek in de bioscoop te tonen, kon toendertijd vanwege corona helaas niet doorgaan. Het weerhield de twee T’plein bestuursleden er echter niet van om hun oorspronkelijke idee verder uit te werken en uit te breiden met andere culturele disciplines. Zo ontstond ‘JAARGETIJDEN’. In de voorstelling worden de vier jaargetijden bloksgewijs behandeld. De twee (natuur)foto films van Hendriks en Witteveen staan garant voor een grande finale op het witte doek.

Disciplines

Voor de Stichting CultuurVerbindt Roosendaal was de combinatie en integratie van meerdere culturele disciplines één van de motieven om het project te subsidiëren. Ook de samenwerking met de bioscoop wordt als een pluspunt gezien. Aan het project werken de kunstenaars Benjamin Scheltema, Myrthe van der Gaag en Remco van den Beemd mee, die op hun eigen manier de vier jaargetijden uitbeelden. Oud-stadsdichter Eric van Deelen beschrijft elk van de jaargetijden vanuit een poëtische kijk op de zaak. De foto’s die tijdens de voorstelling op het witte doek in de achtergrond te zien zijn, zijn van de hand van Jan Hendriks. Live muziek wordt verzorgd door Martine van de Kar (zang) & Co Vergouwen (piano), alsook door Frans Jan Witteveen (zang/ gitaar), Sebas Honing (gitaren) & Kees van Drimmelen (pedalsteel). Live muziek is er ook na afloop in de foyer (afterparty) van de Roosendaalse (gypsy)gitarist Remko Willems. De presentatie van het geheel is in handen van Ruud van Osta, tevens voorzitter vanT’plein.

Goede doel

Gaandeweg de uitwerking van het project kwamen Hendriks en Witteveen op het idee om hun productie aan een goed doel te koppelen. Dat werd de Stichting Stofwisselkracht. Metabole ziekten (stofwisselingsziekten) zijn één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. Voor veel kinderen is er nog geen behandeling mogelijk, waardoor deze kinderen vaak jong overlijden. Artsen verwachten, met voldoende geld voor onderzoek, binnen 25 jaar alle metabole ziekten te kunnen behandelen. Onderzoek is de enige manier om deze ziekten te stoppen. Stichting Stofwisselkracht werft geld voor onderzoek naar stofwisselingsziekten.

Bart en Tijn zijn twee jongens uit Roosendaal die eind 2017 de diagnose Niemann Pick type C kregen, een ongeneeslijke stofwisselingsziekte. Sindsdien zet ‘Team Bart en Tijn’ zich in om geld in te zamelen voor de Stichting Stofwisselkracht. Het steunen van het goede doel is mogelijk door het kopen van de kunstwerken van de deelnemende kunstenaars, die de opbrengst (voor een deel) doneren aan de Stichting Stofwisselkracht.

Kijk voor informatie op: http://www.bartentijn.nl

Kaartverkoop

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via de website van de bioscoop: http://www.c-cinema.nl en kosten €6,- per stuk. Aanvang voorstelling: 15.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen