Startschot in Roosendaal  van drie grote concerten in West Europa met de bekende Letse zanger IGO

Foto: Stichting LVkorisNL

Ieder jaar in november wordt in Letland gevierd, dat men, na ruim 100 jaar onder het Russisch juk te hebben geleefd, bevrijd werd. Letland is een van de drie Baltische Staten gelegen in Oost Europa. In Letland is er een toenemende angst voor de oorlog in Oekraïne. De grens tussen Rusland en Letland heeft een lengte van 300 kilometer. De oorlogsdreiging is voelbaar en roept angstgevoelens op.

Het uiten van deze gevoelens kan op geen betere wijze gedaan worden, dan door muziek . De Letse bevolking staat bekend om haar fraaie muziek, specifiek koormuziek, op ongekend hoog niveau. Drie koren, bestaande uit leden met allemaal Letse roots, die woonachtig zijn in Frankrijk, België en Nederland, geven zaterdag 12 november in Roosendaal het startschot voor drie grote concerten. Na Roosendaal volgt er een concert in Brussel op 13 november en in  Parijs op 19 november a.s.

Letse zanger IGO komt eenmalig naar West Europa voor een concertserie die begint in Roosendaal

Naast de 80 zangers/zangeressen weet het koor zich verzekerd van de medewerking van de grote Letse volkszanger IGO (naam Rodrigo Fomins). Noem zijn naam in Letland en men zal enthousiast reageren op deze geliefde zanger. Het is heel bijzonder, gezien zijn volle agenda, dat hij samen met zijn eigen band van 5 ras musici naar West Europa komt. Zijn grootste drijfveer is het thema van het concert: Vrede en Vrijheid. Het thema Vrede dat bezongen wordt, geeft een gevoel weer, wat men ervaart in een land, waar men al lange tijd geen vrijheid heeft gekend. Toen aan de voorbereidingen van het concert werd begonnen begin dit jaar, had niemand kunnen bedenken dat dit thema zo actueel zou worden. Tijdens de gezamenlijke repetities van de koorleden met IGO en zijn band afgelopen zomer in Riga ( hoofdstad van Letland), was voelbaar, wat de woorden Vrede en Vrijheid betekenen.

Vrede en Vrijheid : actueler dan ooit
Dit concert van muziek op hoog niveau in een prachtige regie met licht en geluid in de grote zaal van theater de Kring, mag eigenlijk niemand missen, die zich geraakt voelt door hetgeen momenteel in de wereld afspeelt.

Toegangsbewijzen zijn te bestellen via : www.dekringroosendaal.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen