Gemeente Roosendaal ontvangt jaarlijks €310.000 voor impuls jongerencultuur

Foto: CultuurCompaan

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) heeft de Gemeente Roosendaal een Specifieke Uitkering (SPUK) toebedeeld van €310.000 voor 2022. Naar verwachting ontvangt zij hetzelfde bedrag ook in 2023 en 2024.

Dit geld is bedoeld om de jongerencultuur een impuls te geven. Om dit waar te maken heeft de gemeente CultuurCompaan de opdracht gegeven om het activiteitenaanbod voor jongeren van 14 t/m 27 jaar te vergroten. Deze inzet draagt bij aan de ambitie van het college, zoals omschreven in het collegeprogramma, dat alle jongeren moeten kunnen meedoen met cultuuractiviteiten.

Meer cultuuractiviteiten voor jongeren

Gemeente Roosendaal kent nu nog relatief weinig cultuuractiviteiten voor jongeren 14 tot en met 27 jaar. Met de subsidie moet hier verandering in komen. Het college heeft besloten de subsidie toe te kennen aan CultuurCompaan. Zij gaan aan de slag met het organiseren van activiteiten die aansluiten bij behoeftes van jongeren en een voucherregeling voor jongeren die deel willen nemen aan culturele lessen zoals muziek, beeldende vorming of theater. Daarbij is er ook ruimte voor initiatieven van de jongeren zelf en samenwerking met culturele organisaties in de gemeente. Hiervoor wordt een projectleider aangesteld. Als het project verder is ontwikkeld wordt hier meer bekendheid aan gegeven.

Positieve effecten van cultuurdeelname

Meedoen aan culturele activiteiten verbindt jongeren aan elkaar. Daarnaast helpt de jeugd bij hun ontwikkeling, draagt het positief bij aan de mentale gezondheid en zorgt het voor zingeving. Het biedt jongeren de kans om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Wethouder Arwen van Gestel: “Jongeren hebben in de coronaperiode veel moeten missen, ook op cultureel vlak. Dat terwijl cultuurdeelname positieve effecten heeft op jongeren zodat ze samenkomen, meedoen en zich ontwikkelen. In het kader van herstel is er daarom in het bijzonder oog voor cultuurparticipatie door jongeren.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen