‘Struikelstenenwandeling’ in Roosendaal

Foto: Pixabay

Op zaterdag 22 april organiseert Saskia van den Brand, in samenwerking met All Book’d Up, een struikelstenenwandeling.De naam struikelsteen is de Nederlandse vertaling van het Duitse woord Stolperstein. Het is een betonnen steentje dat aan de bovenkant is bedekt met een dun messing plaatje. De steen heeft een afmeting van 10 x 10 cm.

Op dit plaatje zijn de gegevens geprint van het slachtoffer zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van  overlijden, de naam van het kamp waar het slachtoffer overleden is of de plaats waar het slachtoffer gefusilleerd is, met bovenin de toevoeging ‘Hier woonde’. De stenen liggen vlak in de straat, gelijk met de andere bestrating, maar zullen opvallen door hun kleur en de lichtweerkaatsing. De aandacht van de voorbijganger zal er door getrokken worden en deze zal uitgenodigd worden om stil te staan en de informatie op de struikelsteen te lezen.

De voorbijganger moet door de knieën en het hoofd buigen. Hij buigt op deze manier als het ware voor het slachtoffer. Het struikelen is dus niet letterlijk struikelen, het struikelen is hier symbolisch bedoeld. Als alle struikelstenen gelegd zijn, ontstaat er een gebroken lint van steentjes door de stad Assen en kan de geschiedenis van alle weggevoerde en vermoorde slachtoffers ‘gelezen‘ worden. Als een Wall of Shame.

In het boek’ Roosendaalse kinderen in oorlogstijd’ sluit Saskia van den Brand af met een verhaal over struikelstenen.

Saskia neemt jullie graag mee op de wandeling, om meer te vertellen over het leven van enkele slachtoffers in de binnenstad. Op deze manier wordt een stukje geschiedenis van Roosendaal doorgegeven.

Belangrijke informatie:

  1. De wandeling is geschikt voor kinderen en volwassenen.
  2. De wandeling is maximaal 2 kilometer, waarbij we vaak tussendoor stoppen.
  3. De wandeling duurt ongeveer een uur.
  4. Start en einde is bij de boekwinkel. Na afloop is er de mogelijkheid voor signeren en het kopen van een boek.
  5. Er start een wandeling n de ochtend om 10.30 uur en en eentje in de middag om 13.30 uur.
  6. Deelname is GRATIS.

Loop je mee? Via onderstaande link kun je je direct aanmelden.

https://allbookedup.nl/…/struikelstenenroute-loop-mee…/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen