Tullepetaonestad brengt de ‘Bekers naar de Bar’

Foto: Aad Meijer

Over enkele dagen barst het carnavalsgedruis los in Tullepetaonestad. En net als tijdens het  Klûnen gaan we werken met recyclebare bekers. Bezoekers van het evenement betalen een  halve neutmunt voor een beker bij de eerste consumptie. Daarna kan je bij elk volgend drankje  de oude beker inleveren voor een schone.

Met dit initiatief wordt de berg plastic waarmee de  binnenstad bezaaid ligt na evenementen flink teruggebracht.

Bekers naar de Bar 

Sinds 1 januari 2024 is nieuwe landelijke regelgeving van kracht die wegwerpplastic verbiedt.  Evenementenorganisatoren zijn verplicht om zich aan regels te houden rondom het hoogwaardig  recyclen of hergebruiken van plastic, waaronder dus ook de plastic bekers. Onder de noemer ‘Bekers  naar de Bar’ is tijdens het Tullepetaons Klûnen voor de eerste keer gewerkt met deze recyclebare  bekers. En met succes! Circular Pet heeft het recyclingspercentage berekend op 92 procent. Dit is de  hoogste score die tot dusver is gehaald op een open publieksevenement. 

Inzameling en recycling 

Tijdens carnaval geven we dit een vervolg. De bezoekers gebruiken een beker van single use plastic,  die goed te recyclen is. De betaling voor de beker is nodig om de kosten van het recyclen te dekken.  De gebruikte bekers worden door de horeca en evenementenorganisatoren in zakken verzameld en  naar een verwerker gestuurd die vervolgens de bekers recyclet. Wordt er geen drankje besteld dan  wordt er geen geld teruggegeven; het is geen statiegeldsysteem. Wél wordt er bij inlevering van je  laatste beker een zogenaamde bekermunt gegeven, die kan je de volgende dag of bij een volgend  evenement gebruiken om een nieuwe beker te kopen. 

Schonere binnenstad 

Wethouder Klaar Koenraad: “Het recyclesysteem van bekers is een goede stap naar een schonere  binnenstad. Eerdere pilots in bijvoorbeeld Breda lieten al zien dat dit een effectieve manier is om  plastic afval te verminderen en dat zagen we ook terug bij het Tullepetaons Klûnen!” 

Koen Bakker, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Roosendaal sluit zich hierbij aan.  “Het vergt wat aanpassingen voor ondernemer én gast, maar anno 2024 kunnen we niet anders dan  allemaal ons steentje bijdragen aan het verminderen van plastic afval. Ik weet overigens zeker dat het  gewoon weer een geweldig Roosendaals feest gaat worden, als vanouds maar dan zónder een door  plastic bezaaide oude Markt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen