Wie op de Jeroen Bosch School heeft gezeten weet de kloostertuinen van Mariadal goed te vinden. De leerlingen mochten regelmatig in de kloostertuinen gymmen. Nu, komt de gemeente Roosendaal met een nieuw plan voor het kloostergebied Mariadal en haar kloostertuinen. Het unieke karakter van het klooster wordt daarbij behouden.
Het klooster Mariadal krijgt een eigentijdse invulling. Het blijft een beschutte plek maar Mariadal opent haar deuren als nieuw thuis, als werkplek, als plek van bezinning of recreatie. De culturele en maatschappelijke waarde blijft behouden. Ook de prachtige, nu nog verborgen, kloostertuinen worden in de toekomst toegankelijk en beleefbaar voor inwoners en bezoekers.
Het college van burgemeester en wethouders heeft het stedenbouwkundig plan Groot Mariadal vastgesteld. Met dit plan wordt aan de binnenstad van Roosendaal een prachtig duurzaam en toegankelijk gebied toegevoegd en sluiten het klooster Mariadal, het HUIS van Roosendaal en de te (ver)bouwen omliggende scholen veel beter aan op hun omgeving. Er worden nieuwe woningen gerealiseerd voor verschillende doelgroepen. Het plan is woensdag 13 mei aangeboden aan de gemeenteraad.
In het plan is ruimte gemaakt voor nieuwe stadswoningen. Op de plek van de oude productieboomgaard van het klooster komt een eigentijds duurzaam woongebouw met parkeergelegenheid. Het gebied wordt via een aantal nieuwe ingangen toegankelijk.
De ligging van de bestaande gebouwen rondom Mariadal gaat veranderen door verbouwingen en vernieuwingen. Het stadskantoor, de Norbertus Gertrudis Mavo, de Jeroen Bosch School en Kober ondergaan allen een ingrijpende verandering waarbij nieuwe entrees aan de tuin van Mariadal worden gemaakt. Zo ontstaat er een opener, toegankelijker gebied.
Omwonenden zijn en worden steeds bij het plan betrokken, ook bij de definitieve uitwerking van het stedenbouwkundig plan.