Komende zondag speelt Het Zuidelijk Toneel in Mariadal de interactieve voorstelling 'Marieke Marieke' over de grootste vluchtelingenstroom in onze geschiedenis.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten één miljoen Belgen voor het oorlogsgeweld naar Nederland. En dat op een totale bevolking van zeven miljoen. De meeste vluchtelingen zochten hun heil in West-Brabant en Zeeland.
Voor Roosendaal - het eerste Nederlandse station vanuit Antwerpen - waren dit heftige tijden. Op een gegeven moment woonden er meer vluchtelingen in Roosendaal dan dat de stad inwoners had.
Theatermaker Leen Braspenning verdiepte zich in de situatie van toen om de huidige situatie te kunnen plaatsen. Ze werkte als vrijwilliger in een asielzoekerscentrum en liet zich inspireren door de roman Vlucht van Johanna Spaey.
De voorstelling 'Marieke Marieke' is een Nederlands-Vlaamse coproductie van Het Zuidelijk Toneel met het t,arsenaal mechelen/GEN2020.
Marieke vlucht van België naar Nederland, terwijl Sybille van Nederland naar België probeert te ontkomen. Ze vinden onderdak in een hotel, een vluchtoord, een klooster en nog maar weer eens een hotel. Mannen passeren, misbruiken, troosten en doen pijn. De vrouwen bewegen als jojo’s op de sociale ladder.
In een poging de bestaande gepolariseerde structuur te ontmantelen, omlijst Leen Braspenning de voorstelling met gesprekken met vluchtelingen, experts en publiek onder leiding van oud-journalist van BN/DeStem Paulus Smits.