Het gekende Roosendaalse herengezelschap, het IQ Aarmoei-nieke van Roosendaol, maakte op zaterdag 8 oktober jl. ‘de oversteek’. Ze togen in volledig groot pak naar de stad, bekend van de vele kermisexploitanten, het Markiezenhof, maar ook van een rijke carnavalshistorie. De reden van hun bezoek in hun 50-jarig jubileumjaar, was een eerbetoon brengen aan de Krabbengeneraal Anton van Duinkerken, de man die in 1928 met zijn manifest “De verdediging van carnaval” de carnavalshemel opende.
Het IQ Aarmoei-nieke wilde jl. zaterdag de betekenis van Anton van Duinkerken onderstrepen om wie hij geweest is. “Maar weinigen weten wat Anton van Duinkerken voor het carnavalsfeest of Vastenavond betekend heeft. Niet alleen voor Bergen op Zoom, maar voor alle katholieke zuiderlingen, waarvoor hij in 1928 met zijn manifest “De verdediging van carnaval” de carnavalshemel opende. Mede hierdoor vieren we samen het mooie feest zoals we dat nu vieren van Mestreech tot Mook en van Oeteldonk tot aan het Krabbengat. "Iedere oprechte carnavalsvierder is Anton van Duinkerken veel dank verschuldigd,” aldus IQ Voorzitter van Arendonk in zijn toespraak in het gemeentehuis van Bergen op Zoom.
De aanwezigheid van de immer, in chique zwart-wit geklede heren, ging niet onopgemerkt voorbij in de stad even ten weste van Tullepetaonestad. Toen de heren van de Kaai in correcte formatie schuin de Bergse markt overstaken, kwam bij menig passerende Bergenaar de telefoon tevoorschijn in de foto- of filmstand. Voor dit geplande eerbetoon kwam het IQ Aarmoei-nieke niet alléén vanuit Roosendaal. Nee, in hun 50-jarig jubileumjaar brachten ze, behalve hun eigen dames, ook een delegatie IQ gouden bolhoeddragers mee, leden van de Stichting Carnaval Roosendaal incl. het Tullepetaonse drietal b.d. en de Roosendaalse Wethouder Arwen van Gestel. Aangekomen in het Stadhuis van Bergen op Zoom werden ze verwelkomd door de Bergse Wethouder en troffen ze ook leden van de Stichting Anton van Duinkerken, leden van de Stichting Vastenavond en de zoon van Anton van Duinkerken, Bernard Asselbergs.
Na verschillende toespraken over de betekenis van Anton van Duinkerken aan het carnavalsfeest, werd door de IQ Voorzitter en van Duinkerkens zoon Asselbergs, een bloemstuk gelegd, omdat volgens de IQ heren iedere oprechte carnavalsvierder Anton van Duinkerken veel dank verschuldigd is.
Tot slot benadrukte het gezelschap dat Carnaval een feest van verbroedering is. “En dat we voor dit eerbetoon dan helemaal naar Bergen op Zoom moesten komen, dat is dan maar zo. Het IQ heeft diep respect voor de Bergse Vastenaovond en natuurlijk steken we er graag de draak mee. Tenslotte, Tullepetaonestad is Berruge mee IQ”. Zo sloot het IQ haar toespraak af.
Na afloop van de officiële plichtplegingen, was er nog een kort samenzijn onder het genot van enkele versnaperingen.