Teller klachtenlijn LAKS boven de 200.000

Foto: publiek domein / pexels

Bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren zijn tot nu toe meer dan 200.000 klachten binnengekomen. Dat nieuwe record werd donderdag bereikt.

Het LAKS had dit jaar juist ingezet op minder klachten en eindexamencoördinatoren vooraf gewezen op praktische zaken die niet goed gaan. Daarover kwamen dan ook minder klachten, zo meldt het ANP.

VMBO klachten

Dit jaar zijn veel klachten (zo’n 50.000) afkomstig van vmbo’ers. Coördinator Loran Hempenius is daar blij mee omdat vmbo’ers in eerdere jaren de weg naar het LAKS minder vaak wisten te vinden dan havisten en vwo’ers. Die klaagden tot nu toe 98.000 respectievelijk 62.000 keer.

Donderdag stonden voor vwo’ers muziek en aardrijkskunde op het programma, voor havisten tekenen/handenarbeid/textiel en voor vmbo’ers nask (natuurkunde/scheikunde). ,,Er is weinig geklaagd. Over creatieve vakken komen sowieso meestal weinig klachten binnen. Vaak horen we: dát was een leuk examen”, aldus Hempenius.

Bij het vak muziek klaagden 120 vwo’ers dat het examen te abstract was met vooral vragen over noten en schema’s en weinig creatieve vragen. ,,Maar omdat slechts elfhonderd leerlingen dit vwo-examen doen, klaagde dus wel een op de tien.”

Bijna vakantie

Voor verreweg de meeste scholieren zit het eindexamen er op. Vrijdag staan voor een klein aantal eindexamenkandidaten nog Arabisch, Russisch, Spaans, Turks en Fries op het programma.

Half juni zijn er herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben. Aan de eindexamens doen dit jaar 210.000 scholieren mee, net iets meer dan vorig jaar. Van de eindexamenleerlingen zitten er bijna 39.000 op het vwo, bijna 60.000 op de havo en ruim 111.000 op het vmbo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen