Roosendaal maakt 1 miljoen vrij voor onderzoek Spoorzone

18 nov , 12:45 gemeente
roosendaal gemeente
Gemeente Roosendaal
Het college van burgemeester en wethouders van Gemeente Roosendaal heeft besloten  om één miljoen euro te investeren in de Spoorzone. Dit bedrag wordt ingezet om  onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden op langere termijn voor verstedelijking van dit gebied. 
“De afgelopen maanden heeft de gemeente afspraken gemaakt met Rijk, Provincie Noord-Brabant,  ProRail en NS om gezamenlijk te onderzoeken of we het spooremplacement stapsgewijs kleiner  kunnen maken door delen van het emplacement uit te plaatsen. Dat maakt ruimte vrij voor meer  woningen en voorzieningen, maar biedt ook ruimte om betere verbindingen te creëren tussen de  verschillende stadsdelen van Roosendaal”, aldus burgemeester Mark Buijs.  
ProRail zal het zogenoemde haalbaarheidsonderzoek naar verplaatsing van (delen van) het  emplacement uitvoeren, daarnaast wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor verstedelijking en  de gevolgen voor West-Brabant West. De resultaten komen eind 2025.  
Stapsgewijze aanpak voor grote ambitie 
Het college van burgemeester en wethouders heeft bij de start van de collegeperiode de lange  termijnambitie uitgesproken om te groeien, niet alleen in inwoners maar vooral ook in kwaliteit. Voor  Roosendaal betekent dit onder andere invulling geven aan een woningbouwprogramma van 10.000  woningen tot 2040.  
“Dit is geen eenvoudige opgave, omdat deze woningen grotendeels gerealiseerd moeten worden  binnen het stedelijk gebied en vooral rondom de spoorknoop, het station. Het college heeft voor de  Spoorzone de ambitie uitgesproken op termijn het gehele spooremplacement uit het centrum van de  stad te willen plaatsen. Daadwerkelijk realiseren van zo’n grote ambitie vergt jaren en vraagt om een  stapsgewijze aanpak”, aldus wethouder Klaar Koenraad.  
Doorstroming en vernieuwing 
De mogelijkheid om nieuwe woningen en voorzieningen te realiseren in dit centrale deel van de stad  met ligging tussen de belangrijke focuswijken Westrand, het oude Centrum en Kalsdonk levert ook  een stevige bijdrage aan de ambities van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid in  Roosendaal. Het geeft onder meer betere mogelijkheden om in deze wijken doorstroming en  vernieuwing op gang te brengen. 
Steun vanuit ministeries 
Het college is in gesprek gegaan met de provincie Noord-Brabant en de ministeries van Infrastructuur  en Waterstaat, en Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening. Op 6 en 7 november hebben de ministers  van beide ministeries in een bestuurlijk overleg uitgesproken dat beide ministeries dit initiatief  steunen. Om de daad bij het woord te voegen heeft het college van B&W besloten om 1 miljoen euro  vrij te maken voor de benodigde onderzoeken naar zowel het verkleinen van die impact van de  sporen als naar de wijze waarop stedelijke ambities kunnen worden gerealiseerd. Vooruitlopend op  een mogelijke uitplaatsing van het emplacement wordt samen met ProRail gekeken of het mogelijk is  het emplacement efficiënter in te richten waardoor al voor 2030 ruimte beschikbaar komt voor woningbouw.