Vanwege de nijpende situatie rond de opvang van vluchtelingen en het dringende beroep op gemeenten om hierbij te helpen, heeft burgemeester Mark Buijs besloten om voor een periode van drie maanden circa 80 vluchtelingen op te vangen in een crisisnoodopvang in Roosendaal.
Crisisnoodopvang wordt tegenwoordig tijdelijke gemeentelijke opvang (TGO) genoemd en vindt opnieuw plaats in het voormalige bedrijfspand aan de Wijnkorenstraat in Roosendaal, waar in 2022 en begin 2024 ook al vluchtelingen voor korte tijd werden opgevangen. Deze locatie is daarvoor opnieuw beschikbaar. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers streeft ernaar dat de bewoners zo kort mogelijk op deze locatie verblijven en zo snel mogelijk een onderkomen krijgen in reguliere opvanglocaties elders in Nederland. Deze noodopvang van deze vluchtelingen gaat vooralsnog maximaal drie maanden duren.
Volgens het COA gaat om circa 80 alleenstaande volwassen mannen. Vanzelfsprekend zijn hierbij de politie en de brandweer geïnformeerd en betrokken. De crisisnoodopvang wordt gecoördineerd en uitgevoerd door de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Naar verwachting zullen de eerste vluchtelingen op zondag 1 september 2024 in Roosendaal arriveren.
Reactie burgemeester
Burgemeester Mark Buijs zegt in een reactie: “We wachten nog op vluchtelingenbeleid van onze nieuwe regering, maar dat betekent niet dat we onze ogen sluiten voor de actualiteit van dit moment. Natuurlijk helpen wij op het moment dat de nood hoog is. Dat deden we vanuit humanitaire overwegingen al eerder in Roosendaal en dat doen we nu weer. Zeker als het gaat om noodzakelijk onderdak voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden en voor mensen die in hun eigen land moeten vrezen voor vervolging vanwege hun ras, geloof, seksuele geaardheid of een afwijkende mening.”
Fysieke veiligheid
Op het terrein zal -net als vorige keren- sprake zijn van bewaking en camerabeveiliging. Er zijn permanent (24/7) drie beveiligers aanwezig op en rond het terrein. Ook is er steeds een locatiemanager aanwezig. Hiervoor worden dezelfde partijen ingezet als vorige keren. Hun taak is om te zorgen voor:
- bescherming van deze groep vluchtelingen;
- controle houden op bezoek en personen die het gebouw in- en uitgaan;
- toezicht houden op/ voorkomen van overlast rondom het terrein;
- het uitvoeren van eventuele hulpverlening en brandwacht taken;
- ervoor zorgen dat iedereen zich aan de huisregels houdt. Uiteraard zijn en blijven de gemeente en politie nauw betrokken bij de uitvoering van het toezicht. Het pand wordt vanaf woensdag 28 augustus a.s. is samenwerking met de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in gereedheid gebracht, zodat daar vanaf zondag 1 september vluchtelingen kunnen worden opgevangen.
Reguliere opvang
Het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal is al geruime tijd in gesprek met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers over een meer duurzame oplossing en de verdere uitwerking van een reguliere opvanglocatie nabij Heerle. Het gemeentebestuur is echter op dit moment in afwachting van (nieuw) kabinetsbeleid van onze nieuwe regering. Los daarvan neemt Roosendaal in deze huidige crisissituatie de morele verantwoordelijkheid om te helpen en te ondersteunen.