Samenwerking om veiligheid en leefbaarheid van de Gastelseweg te vergroten

14 nov , 11:29 gemeente
traffic sign 1443060 1280
Publiek Domein
Enexis en Brabant Water gaan de komende jaren samen aan de slag  om de leefbaarheid en veiligheid van de Gastelseweg te vergroten. Om de samenwerking te  formaliseren, ondertekenden de betrokken partijen woensdagochtend een unieke  samenwerkingsovereenkomst. 
De Gastelseweg is een belangrijke verkeersader van en naar de Roosendaalse binnenstad. Het openbreken van deze weg heeft daarom veel impact op het verkeer, maar ook op de omgeving. Daarom besloot het college al eerder om de reconstructie van de weg te combineren met de  werkzaamheden die Brabant Water en Enexis aan haar kabels en leidingen willen uitvoeren. Dit  besluit zorgt ervoor dat de Gastelseweg maar één keer opengebroken hoeft te worden. 

Vervroegde uitvoering 

De reconstructie stond gepland voor de periode 2029-2032. Door het besluit van het college om de  reconstructie te combineren met de werkzaamheden van Brabant Water en Enexis, wordt het gehele  project vanaf 2026 al uitgevoerd. Het project is uit te voeren binnen de bestaande middelen in de  begroting. In 2025 wordt een participatietraject gestart om samen met belanghebbenden te komen tot  breedgedragen ontwerpen. 
Wethouder Evelien van der Star: “Het combineren van werkzaamheden biedt kansen om de leefbaarheid en veiligheid op het traject Gastelseweg-Kalsdonksestraat-Griendweg enorm te vergroten. Onder meer door de aanleg van een nieuwe rotonde en het inrichten van bepaalde delen  van het traject als 30-kilometerzone. Daarnaast is er binnen het project veel oog voor verduurzaming  en vergroening. Hierbij zal ik intensief gaan samenwerken met collega-wethouder Klaar Koenraad. Zij  aan zij gaan we dit project tot een succes te maken.” 

De energietransitie zorgt voor grote veranderingen 

Astrid Bunt, directeur Operations Zuid bij Enexis: “De komende jaren zorgt de energietransitie voor  grote veranderingen. Zoals de manier waarop we energie gebruiken, transporteren en opslaan. Het  huidige energiesysteem is daar niet op berekend en moet daarom worden aangepast. Binnen dit  project werken wij nauw samen met Brabant Water en gemeente Roosendaal om het leidingwerk in  één keer aan te passen, uit te breiden en waar nodig te vervangen. Zo zorgen we ervoor dat dit deel  van Roosendaal ook in de toekomst gebruik kan blijven maken van alle basisvoorzieningen en kan  bijdragen aan de verduurzaming van Brabant.”  
Een bijdrage leveren aan een toekomstbestendig Roosendaal 
Hanneke van de Ven, Sectordirecteur Distributie bij Brabant Water: “Brabant Water zoekt voor het  vervangen van haar leidingen proactief contact met partners in de buitenruimte. Dit project, waarin  ruim 1,5 kilometer aan drinkwaterleiding wordt vervangen, is voor ons een uitgelezen kans om ons  vervangingsbeleid in te vullen. Vanwege de uitgebreide opgave en de impact hiervan op de  omgeving, is samen optrekken in zowel de voorbereiding als uitvoering de beste oplossing. Wij kijken  ernaar uit om een bijdrage te leveren aan een toekomstbestendig Roosendaal.”