Tijdelijke opvang vluchtelingen in Roosendaal met drie maanden verlengd

21 nov , 17:25 gemeente
150513 stadskantoor e1431470970640
redactie
Burgemeester Buijs besluit -vanuit zijn noodbevoegdheid- om de crisisnoodopvang in de Wijnkorenstraat te Roosendaal voor een periode van drie maanden te verlengen. Op deze locatie worden momenteel circa 80 vluchtelingen opgevangen in het kader van crisisnoodopvang.
Burgemeester Mark Buijs geeft aan: “We weten op dit moment niet hoe lang deze opvang nodig is. De nood is op dit moment hoog. We hopen natuurlijk dat dit zo kort mogelijk duurt, want een crisisnoodopvang is voor niemand ideaal. Toch is het fijn dat we als Roosendaal zo onze verantwoordelijkheid nemen in deze situatie. We zorgen er samen voor dat niemand in de kou buiten hoeft te slapen. Zeker als het gaat om noodzakelijk tijdelijk onderdak voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden en voor mensen die in hun eigen land moeten vrezen voor vervolging vanwege hun ras, geloof, seksuele geaardheid of een afwijkende mening.”

Crisissituatie

Crisisnoodopvang wordt tegenwoordig tijdelijke gemeentelijke opvang (TGO) genoemd en vindt momenteel plaats in het voormalige bedrijfspand aan de Wijnkorenstraat in Roosendaal. Deze tijdelijke noodopvang werd op 1 september jl. geopend. De termijn wordt nu dus drie maanden verlengd. In 2022 en begin 2024 zijn op deze plek ook al vluchtelingen voor korte duur opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (=COA) streeft ernaar dat de bewoners zo kort mogelijk op deze locatie verblijven en zo snel mogelijk een onderkomen krijgen in reguliere opvanglocaties elders in Nederland. De crisisnoodopvang wordt gecoördineerd en uitgevoerd door de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De omwonenden, omliggende ondernemers, de gemeenteraad, politie en brandweer zijn op de hoogte gesteld van de verlenging. 

Fysieke veiligheid

Op het terrein blijft de bewaking en camerabeveiliging in stand. Er zijn permanent (24/7) drie beveiligers aanwezig op en rond het terrein. Ook is er steeds een locatiemanager aanwezig. Hun taak bestaat uit:
  • bescherming van deze groep vluchtelingen;
  • controle houden op bezoek en personen die het gebouw in- en uitgaan;
  • toezicht houden op/ voorkomen van overlast rondom het terrein;
  • het uitvoeren van eventuele hulpverlening en brandwacht taken;
  • ervoor zorgen dat iedereen zich aan de huisregels houdt.