Internationale Dag van de Lach: lachen voor vrede, vriendschap én gezondheid

Foto: Laughter Yoga Information Booklet

Bijna elke dag is wel een ‘dag van’. Veel ‘dagen van’ hebben met ziektes en andere ernstige zaken te maken. Vandaag staat in het teken van de Lach, met hoofdletter.

Vandaag is dus een vrolijke dag. Een dag zonder verkeerde benen uit bed (of erger: benen uit het verkeerde bed) en een dag met een goed humeur.

Umor

Humor is afgeleid van het Latijnse ‘umor’, wat lichaamsvocht betekent. In de Oudheid ging men ervan uit dat het lichaam vier soorten lichaamssappen bevatte: bloed (sanguis), slijm (phlegma), gele gal en zwarte gal. Deze correspondeerden met de vier elementen lucht, water, vuur en aarde.

Vier temperamenten

Er was altijd wel één umor die wat duidelijker aanwezig was dan de andere drie. Op basis daarvan werden zogeheten temperamenten geformuleerd.

  • Iemand met veel phlegma had een onverstoorbaar karakter (flegmatisch).
  • Een teveel aan zwarte gal maakte iemand tot een melancholicus (melas betekent zwart, chole is gal).
  • Sanguinisch betekende letterlijk bloedig, maar figuurlijk stond dit voor levenslustig en optimistisch.
  • De cholerici zijn ongeduldig, impulsief en emotioneel.

Gezondheid

De onderlinge verhouding van de elementen bepaalde de gemoeds- én gezondheidstoestand van de mens. Op dat moment werd er dus al een directe link gelegd tussen gemoed en gezondheid.

Umor waaide uit het Latijn over naar het Nederlands. Tot de 18e eeuw gebruikten we de term alleen voor ‘humeur’. Daarna waaide umor nog een keer over naar ons, maar toen vanuit het Engels. En wel in de betekenis van ‘humor’.

Lachen is gezond

‘Lachen is gezond’ is zo oud als de weg naar Kralingen. Een uitdrukking met een kern van waarheid, zo blijkt uit talrijke wetenschappelijke onderzoeken. Daar gaan we vandaag niet op in. Vandaag gaan we gewoon veel lachen. Want dát is de bedoeling van de initiatiefnemer van de Internationale Dag van de Lach.

Lach-yoga

We hebben het dan over dr. Madan Kataria, de grondlegger van de wereldwijde Laughter-Yoga beweging. Op de eerste zondag van mei worden in meer dan 65 landen (niet in Nederland) lach-manifestaties georganiseerd om aandacht te vragen voor vrede, en voor het belang van de lach voor vriendschap en verbroedering.

Luister even naar dr. Matan Kataria die ons vandaag serieus toespreekt (al valt er ook genoeg te lachen). Ook hij legt een verband tussen lachen en gezondheid en pleit voor spontane lachbuien.

Wereldrecord lachen

Tijdens de Museumnacht in 2013 heeft Rotterdam het wereldrecord lachen verbroken. De deelnemers wisten samen 124 decibel (dB) te produceren. Dat was genoeg om het oude record van 121 dB te verbeteren.

Ter vergelijking: in een disco komt het geluidsniveau van de dj niet boven de 110 dB. De pijngrens ligt volgens de meeste bronnen bij 120 dB. Lachen toch?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen