1 op de 5 Roosendaalse 18-jarigen denkt na over de vraag: orgaandonor of niet?

Foto: Transplantatiestichting

Achttien worden is een mijlpaal. Als meerderjarige mag je steeds vaker je eigen keuzes maken. Een van die keuzes is beslissen of je orgaandonor wilt zijn of niet.

Minister Schippers van Volksgezondheid stuurde half april 181.629 jongeren, geboren in 1996, een brief. Ze vroeg hen na te denken over de vraag: orgaandonor zijn of niet? Waar je voor kiest, bepaal jij natuurlijk. Dát je kiest, is voor de minister zeker zo belangrijk: het geeft aan dat je erover hebt nagedacht.

Waarom?

Donorregistratie is hard nodig. Kort door de bocht: hoe meer orgaandonoren, hoe korter de wachttijd voor mensen die een transplantatie nodig hebben, dus hoe minder doden.

Roosendaal

In de gemeente Roosendaal heeft tot nu toe bijna 1 op de 5 achttienjarigen (19,7%) zijn keus doorgegeven. Van hen zegt 78,7% ‘ja’ tegen orgaandonatie, wat op de komma nauwkeurig gelijk is aan het landelijk gemiddelde.

Degenen die hun keus nog niet hebben vastgelegd, kregen gisteren een herinneringsbrief. Eind 2015 wordt bekend hoeveel jongeren uit 1996 zich hebben ingeschreven in het Donorregister.

Ik vier mijn verjaardag twee keer: op mijn geboortedag en op mijn transplantatiedag,” zeggen veel getransplanteerden

37.481 orgaandonoren erbij

De 18-jarigencampagne heeft tot nu toe 37.481 orgaandonoren opgeleverd (peildatum: 21 mei). Van degenen die een keus hebben vastgelegd in het Donorregister, zegt bijna 8 op de 10 ‘ja’ tegen orgaandonatie.

  • Maandag 25 mei start om 22.05 uur op NPO1 de KRO-NCRV-serie ‘Deel je leven’. Daarin volgt Joris Linssen 10 mensen die wachten op een donororgaan.

Bekijk hier het filmpje van vlogger Sophie (1:21) in gesprek met Veronique die al vijf jaar wacht op nieuwe longen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen