De Bumper van Lucia de Groen is het beste idee van Groenhuysen 2019

Foto: Groenhuysen

De maatschappij verandert continu en de zorg verandert mee. Zo blijven kwetsbare mensen langer thuis wonen en leveren zorginstellingen steeds complexere zorg. Gelukkig groeien de technologische mogelijkheden met de dag.

Om innovatie binnen Groenhuysen te stimuleren, zochten we ook in 2019 weer naar het beste idee. De vakjury was unaniem: het idee ‘Bumper’ van Lucia de Groen is de winnaar van het beste idee van Groenhuysen 2019.

Lucia de Groen haar bumper

Het harde geluid wanneer een rollator tegen een deurstijl of meubel aanbotst. Dit zorgt op onze locatie Moerweide nogal eens voor onrust en boosheid bij onze bewoners met dementie. Daarom bedacht Lucia de Groen de bumper. ‘Dit is een bescherming van zacht materiaal rondom de buis van de rollator, waardoor het geluid van het botsen dempt. Daarnaast beperkt het ook schade aan meubels en deurstijlen. Verder kan het voor slechtzienden ook helpen als schokopvang.’ Op dinsdag 28 januari verraste voorzitter Marjolein de Jong Lucia op haar werklocatie en beloonde zij haar met een mooie prijs.

De genomineerden

Het idee van Lucia was één van de vier ideeën die dit jaar een nominatie ontving. Zij maakten allemaal een video om hun idee toe te lichten, waarna de stembus open ging. Twee weken lang kregen mensen de kans om te stemmen, en dat deden ze massaal. Er kwamen maar liefst 980 stemmen binnen. De uitslag van deze stemming woog mee in de beslissing van de vakjury bestaande uit Marjolein de Jong (bestuurder Groenhuysen), Inge Raaijmakers (wethouder gemeente Roosendaal), Christ-Jan Danen (bestuurder TWB) en Ada Oudhof (voorzitter KBO).

Breed toepasbaar

De jury verbaast zich over het feit dat de bumper, voor zover zij weten, nog niet bestaat. ‘Het is bijzonder dat zo’n simpele innovatie zoveel effect kan hebben. Het is in verschillende situatie inzetbaar, zowel binnen zorginstellingen als in de thuissituatie. Verder is het praktisch uitvoerbaar. Lage kosten, groot effect.’ Dit alles zorgt ervoor dat de jury koos voor dit idee. Ook over invulling van het idee kwamen al diverse oplossingen naar voren. ‘Het komende jaar gaan we dit verder onderzoeken. Of er nu een instructiepakket moet komen om het zelf te maken of we in moeten zetten op een kant en klaar product. Zolang mensen er maar baat bij hebben.’

Borging innovatie

‘Dit jaar konden voor het eerst mensen van buiten Groenhuysen hun ideeën insturen,’ licht Kjeld Klaver, lid van het innovatieteam. ‘Wij willen juist iedereen betrekken bij onze innovaties. Het insturen van ideeën was voor het eerst en we merken dat dit nog moet groeien. Ook in 2020 zetten we dit graag voort. Wij zijn namelijk van mening dat in veel gevallen het goed is om iemand met een open blik naar de organisatie te laten kijken, om te zien waar eventuele oplossingen zitten.’ Heb jij dus een (innovatieve) oplossing voor een probleem in de zorg? Schroom dan niet om deze in te sturen via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen