Aantal rokers daalt, maar niet zo snel als de overheid zou willen

Foto: Pixabay

Eén op de vijf volwassen Nederlanders rookte vorig jaar nog. Dat zijn aanzienlijk minder mensen dan zes jaren eerder, toen nog ruim een kwart van de bevolking rookte. De afname gaat echter te langzaam om de doelstellingen uit het Nationaal Preventieakkoord te halen, meldt het Trimbos-instituut na eigen onderzoek.

Samen met het CBS en het RIVM heeft Trimbos een Gezondheidsenquête gehouden. De resultaten daarvan zijn maandag op ‘Wereld Niet-Rokendag’ gepubliceerd. Een van de bevindingen is dat ruim 1 op de 3 rokers in 2020 een “serieuze stoppoging” heeft gedaan. Het doel dat de overheid en maatschappelijke organisaties hebben gesteld, werd daarmee niet gehaald. Zij zien het liefst dat de helft van alle rokers jaarlijks probeert de schadelijke gewoonte af te zweren.

Programmahoofd Tabaksontmoediging Marc Willemsen van het Trimbos-instituut noemt het “heel belangrijk dat de overheid niet verslapt”. Volgens hem moet meer worden ingezet op mensen met een middelbare of lagere opleiding, want in die groepen gaat de afname van het aantal rokers trager dan onder hoogopgeleiden. Willemsen noemt het wel goed nieuws dat het percentage dat rookt daalt.

Waarschijnlijk weet je wel dat het beter is om te stoppen met roken. Maak een lijst met alle redenen.

Bron: ANP/ Nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen