Kruiden voor je gezondheid

25 jul 2016, 9:57 gezondheid
kruiden voor eten
Publiek Domein
Sinds mensenheugenis worden kruiden en specerijen gebruikt voor hun geneeskrachtige werking.
Daarnaast is het een hele lekkere manier om je zoutinname te beperken, meldt Nieuws.nl.

Kaneel

Kaneel gebruiken we vooral in zoete gerechten als koekjes en desserts. Daarnaast is het ook heerlijk voor bij bijvoorbeeld havermout. Wist je dat kaneel ook heel goed helpt bij darmkrampen of een opgeblazen gevoel? Daarnaast helpt kaneel je bloedsuikerspiegel te reguleren.

Gember

Verse gember is niet alleen heerlijk in Aziatisch gerechten of om gemberthee van te maken, maar helpt ook heel goed tegen misselijkheid door zwangerschap of wagenziekte. Ook is het een uitstekende ontstekingsremmer en anti-oxidant.

(Rode) Peper

Pepers kunnen je gerecht een heerlijk pittige kick geven. Maar wist je dat pepers vol vitamine C en capsicum zit, relatief zelfs meer dan in een sinaasappel of citroen? De hitte in de rode pepers komt van de capsicum. Dit stofje prikkelt de hersenen, waardoor je endorfine aanmaakt dat een positief en pijnstillend effect kan hebben. Daarnaast helpt de hitte van de peper je neus en keelholtes opent als je verkouden bent.

Knoflook

Knoflook bevat meer dan tweehonderd vitaminen, waaronder vitamine A en B en belangrijke mineralen, zoals calcium, ijzer, zink en selenium. Knoflook geeft je immuunsysteem een boost. De typerende knoflookgeur komt van de zwavel bevattende stof allicine, de antibioticum die voor de heilzame werking van knoflook zorgt.

Kurkuma

Kurkuma, ook beter bekend als geelwortel of koenjit, is een specerij vooral bekend uit de Aziatische keuken en is de kleurmaker van kerriepoeder. De gele kleur komt door het stofje curcumine, een sterke antioxidant met een sterk ontstekingsremmend karakter.

Peterselie

Peterselie is een van de meest gebruikte kruiden in de Nederlandse keuken. Gelukkig maar. Peterselie is namelijk een heel gezond kruid; het bevat heel veel vitamine C, E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Peterselie helpt bij het verteren van je eten en voorkomt winderigheid, ook is peterselie vochtafdrijvend.