Veel volwassen en jonge konijntjes zoeken een nieuw thuis

Foto: Dierenopvang Arduin

Graag geven we wat extra aandacht aan dieren die in Dierenopvang Arduin zitten om ze aan een nieuw thuis te helpen. Op het moment zitten er veel volwassen en jonge konijntjes die op zoek zijn naar een huisje, waaronder Holly met haar jong.  

Recent zijn bij Dierenopvang Arduin een moeder genaamd Holly met 5 jonge konijntjes binnen gekomen. Gewoon gedumpt! Ze waren met kooi en al achtergelaten. Wij vermoeden dat ze rond 5-6-2020 geboren moeten zijn en alle 5 zijn het mannetjes. In het begin was alles nog nieuw en spannend natuurlijk, maar inmiddels zijn ze al wat gewend en vinden ze het fijn om aandacht te krijgen. Deze lieverds zijn lekker speels en springerig en ook dol op allerlei lekkers. Ze hebben nog geen naam, maar bij interesse kunt u een beschrijving geven. Moeder Holly is uiteraard ook op zoek naar een fijn thuis, waar ze meer dan welkom zal zijn.

Heeft u nog een plekje voor een lief konijntje? Of misschien wel twee? Ga dan snel eens langs Dierenopvang Arduin om ze te ontmoeten! 

Waar moet ik op letten?

Konijnen zijn groepsdieren, neem daarom het liefst 2 dieren. Als je 2 jonge konijnen neemt, is de kans groter dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Dat kan lastiger zijn met volwassen dieren. Daarnaast zijn 2 konijnen uit hetzelfde nest de beste combinatie omdat zij elkaar vanaf het begin kennen. Wil je toch graag een konijn aan jouw al aanwezige konijn koppelen, zorg er dan altijd voor dat je dit op voor beide dieren onbekend terrein doet. Jonge konijnen moeten minstens 6 weken oud zijn voor ze bij hun moeder weg mogen, maar 8 weken is nog beter. Een konijn wordt gemiddeld 7 jaar, maar leeftijden van 10 tot 14 jaar zijn geen uitzondering.

Een ram (mannelijk) en een voedster (vrouwelijk) hebben een verschillend karakter. Een voedster is vaak iets feller dan een ram. Wil je twee konijnen in hetzelfde konijnenhok? Kies dan voor een ram en een voedster, omdat twee konijnen van hetzelfde geslacht eerder met elkaar gaan vechten. Wil je geen nestje? Zorg dan wel dat je ze laat steriliseren of castreren. 

Territorium

Ieder konijn heeft in het hok zijn eigen territorium. Wil je 2 volwassen konijnen bij elkaar zetten? Zet ze dan niet ineens samen in 1 hok, maar laat ze in aparte hokken waarbij ze elkaar wel kunnen zien, maar niet aanraken rustig aan elkaar wennen. Daarna laat je ze een paar keer kennismaken in een ren of op voor beide konijnen onbekend terrein. Het beste is als ze elkaar negeren en rustig op onderzoek uit gaan. Mocht het na verschillende kennismakingen nog steeds goed gaan, dan kun je ze samen in een hok plaatsen. Zorg ervoor dat het hok vooraf goed schoongemaakt is zodat geen van de konijnen het hok als zijn territorium beschouwt. Zo heb je de grootste kans op succes. Houdt er rekening mee dat sommige konijnen elkaar nooit leuk gaan vinden. Zorg dan voor 2 aparte hokken.

Omgaan met je jonge konijntje

Jonge konijnen zijn erg kwetsbaar en heel springerig. Dit komt omdat konijnen aan roofdieren ontsnappen door onverwachts weg te springen. Pas dus goed op als je een jong dier oppakt.

Praat veel tegen hem en aai hem vaak. Zo maak je hem tam en went hij aan je. Je aait altijd van het kopje naar zijn staart, nooit tegen de haren in. Aai een konijn ook van zijn neusje tot zijn oortjes. Zo neemt hij je geur goed in zich op. Hij zal je stem en geur al snel herkennen en komt op je af zodra hij je hoort of ruikt. Pak je konijn altijd op de juiste manier vast. Met 1 hand onder zijn borst en met je andere hand ondersteun je zijn kont.

Warme dagen

Konijnen kunnen niet goed tegen de warmte. Van nature zitten ze in een hol onder de grond waar het koel is. Vanaf 24 graden krijgt je konijn al moeite met de temperatuur. Zorg dat het konijnenhok niet vol in de zon staat, maar geef je konijntjes een schaduwrijk plek. Zorg ook voor voldoende en vers drinkwater. Desnoods leg je een stoeptegel in de vriezer zodat je je konijntjes een koelelement kunt geven waar ze op kunnen liggen. Een nat wit laken over het konijnenhok zorgt ook voor verkoeling. Maak de vacht van je konijn niet nat, want zo ontstaat er weer kans op onderkoeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen