Rode Kruis in actie tijdens coronacrisis: een extra Serious Request en RUMAG onder vuur

Het Rode Kruis zet zich tijdens deze coronacrisis in op diverse manieren. 3FM komt met een extra Serious Request vanaf maandag 13 april om geld in te zamelen voor het Rode Kruis.

RUMAG kreeg afgelopen week veel kritiek over de verkoop van mondkapjes met ‘mondkappen nou’, ‘krijg de corona’, ‘coronalijer’. In de uitzending van Zondag met Lubach werd gesteld dat RUMAG een slaatje probeert te slaan uit de coronacrisis en geld verdient met shirts die worden verkocht voor het Rode Kruis.

3FM Serious Request: Never Walk Alone

Radiozender NPO 3FM komt met een extra editie van Serious Request om geld in te zamelen voor het Rode Kruis, dat hulp biedt tijdens de coronacrisis. 3FM Serious Request: Never Walk Alone wordt gehouden van 13 tot 18 april. 3FM-dj’s gaan zich 24 uur per dag inzetten, onder andere door tegen betaling verzoekplaten van luisteraars te draaien.

Normaal is Serious Request in december en lopen dj’s door het land om geld op te halen, maar vanwege de coronamaatregelen blijven zij nu in de studio, zo meldt het ANP. De dj’s tijdens Never Walk Alone zijn Sander Hoogendoorn, Timur Perlin, Frank van der Lende en Eva Koreman. Elke dj-shift duurt zes uur. Sander Hoogendoorn trapt maandag 13 april (tweede paasdag) af van 06.00 tot 12.00 uur. Na hem is Timur Perlin van 12.00 tot 18.00 uur te horen. De avonduren zijn voor Frank van der Lende en Eva Koreman, van 18.00 uur tot 00.00 uur. In de nacht presenteren verschillende 3FM-dj’s.

Luisteraars kunnen geld doneren wanneer ze een liedje aanvragen voor bijvoorbeeld iemand die ziek is, thuis werkt of onder zware omstandigheden in de zorg.

Het Rode Kruis zet zich met veel vrijwilligers in om ondersteuning te bieden tijdens deze noodsituatie. De hulpverleners helpen in heel Nederland zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en huisartsenposten. Ze vervoeren patiënten, houden overbelaste voedselbanken draaiende en verzorgen de coronapatiënten die worden opgevangen in hotels verspreid over het land. Ook coördineert het Rode Kruis de inzameling van beschermingsmiddelen, zoals brillen, maskers en handschoenen, zodat het zorgpersoneel veilig kan blijven werken.

“RUMAG verdient geld aan pandemie”

Volgens Arjen Lubach probeert RUMAG geld te verdienen aan de corona pandemie. De uitzending werd bekeken door 1.7 miljoen mensen (zonder uitgestelde kijkers). Bekijk hierboven het item terug.

In de uitzending werd aan de hand van het Twitteraccount RU.MAG.NIET.STELEN dat de pagina niet meer is dan een combinatie is van gestolen en vertaalde content. Op social media wordt opgeroepen om de RUMAG shirts terug te sturen en het geld direct te doneren aan het Rode Kruis. De Zondag met Lubach-redactie is zelf een campagne gestart. Via LUBAG kan je een shirt bestellen, waarbij de volledige winst naar het Rode Kruis gaat. Ook kan je direct naar het Rode Kruis doneren.

RUMAG komt maandagmiddag met een statement.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden