Bronzen draagmedaille en loffelijk getuigschrift uitgereikt voor heldhaftig optreden

Foto: Peter van Trijen

Twee Roosendaalse helden kregen allebei een medaille uitgereikt voor hun moedige optreden. De heren Van den Broek (68) en Khannich (31) redden een paar maanden geleden een toen 93-jarige vrouw uit haar brandende huis. Zij kregen daarom de bronzen draagmedaille en het loffelijk getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds. Burgemeester Han van Midden spelde de medailles zaterdagochtend 17 juni bij hen op. Dat gebeurde in de Roosendaalse brandweerkazerne.

Alarm
Op dinsdag 28 maart 2023 omstreeks 23.32 uur liet dhr. Van den Broek zijn hond uit, toen hij een alarm hoorde afgaan bij de woning aan de Burgerhoutsestraat in Roosendaal. Ook hoorde hij een vrouw om hulp roepen. Later bleek het om de 93-jarige bewoonster te gaan. Een overbuurman zette op dat moment net zijn afval buiten, had in de gaten wat er aan de hand was en belde direct het alarmnummer 112. Beide mannen forceerden daarna samen de voordeur en zagen dat de benedenverdieping al vol met rook stond. Er bleek een gasmeter in brand de staan, pal naast de bank waarop de 92-jarige vrouw zat.

Redding
De mannen pakten de bewoonster op en brachten haar meteen naar buiten. Kort daarna klonk er een harde knal het huis omdat de gasmeter explodeerde. De inmiddels toegesnelde brandweer had het vuur snel onder controle. Desondanks brandde de hele woonkamer volledig uit. De bewoonster bracht een nachtje door in het ziekenhuis en is de volgende dag naar een tijdelijk onderkomen gebracht (een woonvoorziening voor ouderen). Bij de gebeurtenis raakte niemand noemenswaardig gewond.

Met gevaar voor eigen leven
Het mag duidelijk zijn dat de twee mannen de brandende woning zijn binnen gegaan en de bewoonster gered hebben, zonder dat ze een moment eraan gedacht hebben zelf ook gevaar te lopen.

Voordracht
Burgemeester Han van Midden vond het een heldhaftig optreden en droeg het tweetal voor bij het Carnegie Heldenfonds voor een medaille. Dat deed hij in samenspraak met de Roosendaalse brandweercommandant dhr. Noud Bruinincx. Het bestuur van het Carnegie Heldenfonds was het daar roerend mee eens. De twee helden kregen daarom de bronzen gegraveerde draagmedaille en het loffelijke getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds uitgereikt.
Ook de inmiddels 94-jarige mevrouw en haar familie waren uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen