Woningbouw in Roosendaal wordt versneld.

Foto: gemeente Roosendaal

“Roosendalers herkennen de stad over 10 jaar niet meer”
Een statement van wethouder Toine Theunis. Woorden die aangeven, dat gemeente Roosendaal in staat is om de woningbouw te versnellen, zonder de kwaliteit van wonen en leven uit het oog te verliezen. Deze boodschap lees je ook terug in de woningbouwprogrammering van 2022 en het Ontwikkelplan Rondje Roosendaal.

Wat is de woningbouwprogrammering?

De woningbouwprogrammering 2022 laat zien wat de gemeentelijke ambitie is voor nieuwbouwontwikkelingen op de korte termijn, met een doorkijk naar 2030. De vaststelling van de woonagenda door de gemeenteraad (op 24 november 2021) heeft een duidelijk kader gevormd, voor de uitwerking van een nieuw woningbouwprogramma en prestatieafspraken in het woonconvenant.

Korte inkijk in ontwikkelplan Rondje Roosendaal

Er gebeurt veel in de binnenstad van Roosendaal. Gemeente en provincie werken samen met ondernemers, eigenaren, bewoners en andere partijen aan een diverse en complementaire stad, waar het op alle momenten van de dag prettig wonen, leven en ondernemen is. De gezamenlijke ambities richten zich op een complete stad, een stad die beweegt en die een belangrijk knooppunt vormt in de stedelijke regio West-Brabant West. De integrale transformatieopgave heet Rondje Roosendaal. Duidelijk is dat de nieuwe woningbouwprogrammering ontzettend veel perspectief biedt voor woningbouwontwikkelingen binnen het Rondje Roosendaal, op korte en middellange termijn.

De ambities zijn hoog

De ambities zijn hoog. Roosendaal wil de komende jaren minimaal 1.000 woningen bouwen in de binnenstad. Hierbij kijkt de gemeente niet alleen naar de woningen zelf, maar ook naar de leefomgeving. Deze moet tenslotte veilig en aantrekkelijk blijven.

Roosendaal aantrekkelijk als woongemeente

Doorstroming, differentiatie en duurzaamheid zijn belangrijke punten uit de woonagenda, die ook tot uiting komen in het nieuwe woningbouwprogramma. Bij het toevoegen van woningen wordt gekeken naar een evenwicht tussen huur-en koopwoningen. Ook kijken we of door de te bouwen woningen een doorstroming op gang kan komen. Daarnaast zoekt de gemeente, gezamenlijk met initiatiefnemers, ook naar geschikte en beschikbare locaties voor bijzondere woonvormen. “Door een sterke visie op de stedelijke transformatie zijn we in staat de woningbouw te versnellen, kwalitatief én kwantitatief, aldus wethouder Toine Theunis”.

Woonmogelijkheden voor jong en oud

Voorop staat dat jong en oud kan blijven wonen in Roosendaal. Met jongeren in de dorpen Wouw en Nispen zijn bijvoorbeeld gesprekken gestart om te komen tot geschikte woningbouwlocaties. Binnen de mogelijkheden van onder andere het ‘Rondje Roosendaal’ kijken we specifiek naar woonmogelijkheden voor senioren en passende woongelegenheid voor jongeren/starters en studenten.

Flexibele woningbouwprogrammering

De woningbouwprogrammering is flexibel en passen we elk jaar opnieuw aan waar nodig. Er wordt gekeken naar een balans in kwalitatieve en kwantitatieve gewenste woningbouw. Hierin nemen we stimulering van een versnelling in de woningbouwproductie als belangrijk weegpunt mee.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen