10 jaar na de ramp

17 jul , 19:56 nieuws
image
Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat de MH-17 uit de lucht werd geschoten. 
Er waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord. Er waren nog veel meer slachtoffers, mensen die hun kind, kleinkind, broer, zus, vader, moeder, familieleden of vrienden verloren.
Joost Schijns uit Halsteren schreef er een boek over.
Hij heeft dit boek geschreven als eerbetoon aan zijn collega Bart en diens vriendin Astrid die omkwamen bij de vliegtuigramp. “Ik ben 43, heb een gezin, een geweldig leven. Dat had hij ook kunnen hebben, maar het is hem ontnomen.”
Tien jaar geleden waren Bart en Joost collega’s op basisschool De Klimroos in Roosendaal. Ook buiten de school gingen zij vriendschappelijk met elkaar om. “Na een teamuitje bleven we vaak hangen in de stad en we zaten met elkaar en een aantal andere collega’s in een carnavalsgroepje. Bart was een echt gezelligheidsdier maar tegelijkertijd ook bescheiden. Hij had een grote passie voor toneel en musicals en kon prachtig zingen”
Het verhaal van meneer Bart wordt in het boek verteld door de ogen van fictieve leerlingen uit zijn laatste klas. De avonturen die de kinderen uit groep acht met elkaar beleven, zijn verzonnen. Alleen de bijzondere manier waarop meneer Bart met eindeloos geduld zijn onrustige klas bij de les weet te houden, is op werkelijkheid gebaseerd. “Ik vond het mooi om van de zus van Bart te horen dat ze haar broer in de beschrijving herkende”, vertelt Joost. 
Wat de schrijver juist niet in het boek beschrijft, is het moment waarop het vliegtuig in het luchtruim boven de Oekraïne wordt neergehaald door een raket. "Niemand weet wat voor drama zich daar precies heeft afgespeeld. Vandaar de blanco pagina in het boek zodat lezers dit voor zichzelf kunnen invullen." 
Voor alle mensen die die dichtbij Bart en Astrid stonden, en dit drama van dichtbij hebben meegemaakt, zullen er tijdens het lezen van dit boek best wat traantjes weggeveegd zijn. 
Voor de auteur uit Halsteren is ‘Meneer Bart’ zijn derde kinderboek. “Ik heb het van tevoren laten lezen door een groepje kinderen. Je merkt dat het verhaal echt bij ze binnenkomt. Ze vinden het heftig maar niet te heftig. Ik las een recensie waarin werd geschreven dat kinderen in groep acht wél huilen. Dat vond ik een groot compliment.” 
‘Meneer Bart’ is kinderboek van de maand juli bij www.Libris.nl en inmiddels in elke boekenhandel te koop of te bestellen, maar ook als e-book verkrijgbaar.